Hlavní obsah

Každý desátý mobil se po blokaci vrátí svému majiteli

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zablokování ukradeného mobilního telefonu policií je pro majitele poslední možností, jak získat naději na jeho navrácení. Po roce a půl od zavedení této služby se majitelům vrátilo více než dva a půl tisíce telefonů, tedy zhruba každý desátý.

Článek

Podle policejních statistik se tak díky blokaci podařilo navrátit původním vlastníkům pětkrát víc mobilů, než kolik jich dříve za stejnou dobu nahlásili jako odcizených. Lidé totiž donedávna kvůli malé šanci na nalezení přístroje krádež telefonu vůbec neohlašovali.

Ještě v roce 2006 přišlo na policii kvůli pohřešovanému mobilu jen 403 lidí. Zlom nastal v říjnu 2007, kdy policie spustila novou službu a nabídla poškozeným bezplatné zablokování ukradeného telefonu. Z přístroje pak není možné volat do sítě žádného operátora a mobil je nepoužitelný. Jen za první měsíc přišlo krádež mobilu nahlásit 2560 lidí.

„Od spuštění služby jsme zablokovali 23 622 telefonů,“ sdělila Právu mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká. Vzhledem k tomu, že blokovaný telefon je nepoužitelný a neprodejný, zloděj ho zpravidla vyhodí. Část přístrojů se pak díky poctivým nálezcům vrátí majitelům.

Policie podle Kopecké od spuštění blokací vyhověla už 2597 žádostem o odblokování v případech, kdy se přístroj našel. Ty tedy zatím tvoří jedenáct procent případů.

K zablokování telefonu je nutno předložit policistům účtenku, fakturu, krabici nebo záruční list s výrobním číslem IMEI, kterým žadatel prokáže, že přístroj je jeho. Dále je třeba předložit průkaz totožnosti, případně plnou moc od vlastníka telefonu, pokud blokování provádí za majitele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám