Hlavní obsah

Pražský soud znovu otevře případ katarského prince

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Městský soud v Praze znovu otevře kauzu katarského prince Hámida bin Abdulaha al-Sáního, jehož stíhání tamní orgány zastavily. V Česku byl v roce 2005 odsouzen na 2,5 roku do vězení za sex s nezletilými dívkami, proti rozsudku se však odvolal a uprostřed procesu byl vydán do rodné země.

Článek

„Vrátíme se k projednávání jeho tehdejšího odvolání,“ potvrdil v úterý Právu soudce pražského městského soudu Petr Stutzig.

První veřejné líčení vypsal na 26. dubna. Počítá však s tím, že proces poté bude během na dlouhou trať. „Obesílání účastníků potrvá tak osm měsíců,“ odhadl Stutzig s tím, že neočekává, že by Katar Sáního do Česka vydal.

Katarský princ byl za sex se 16 nezletilými dívkami v květnu 2005 nepravomocně odsouzen Obvodním soudem pro Prahu 2. Než se mohl pražský městský soud začít zabývat odvoláním, které Sáního právníci podali, zařídil tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec vydání obžalovaného do rodného Kataru.

Katarská justice se sice zavázala, že bude ve stíhání pokračovat, slib ale nedodržela a tamní prokurátor proces zastavil. Katarský princ byl podle něj dostatečně potrestán tím, že strávil 11 měsíců v české vazební věznici. Česká strana dostala rozhodnutí se 14měsíčním zpožděním v dubnu 2008. Katarské orgány na Sáního vůbec nepodaly obžalobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám