Hlavní obsah

Soud rozdal vysoké tresty za krádež 74 miliónů

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Královéhradecký krajský soud v úterý rozdal tresty za krádež desítek miliónů. Milana Horycha (34) poslal na pět let do vězení, Rudolfa Tesárka (32) na 12 roků a Josefa Blažka (29) rovněž na 12 let. Potrestal je za to, že se loňského 17. ledna u Hořic na Jičínsku podíleli na krádeži 74 miliónů korun z pancéřované dodávky bezpečnostní agentury Agency of Security Fenix CIT.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Milan Horych, v pozadí Rudolf Tesárek

Článek

Odsouzení mají také povinnost zaplatit způsobenou škodu. Rozsudek není pravomocný.

Během vyšetřování se přiznal jen Horych, který jako řidič dodávky převážel peníze z Hradce Králové do Liberce. U Hořic zastavil, s velitelem vozu si šel koupit Hořické trubičky, a mezi tím peníze z auta ukradli Tesárek s Blažkem. Zřejmě u toho asistoval ještě Pavel Malý, jehož podíl na krádeži je stále prošetřován.

Soud: obžalovaní krádež trénovali

Podle názoru soudu byl Horych s Tesárkem a Blažkem domluvený a krádež spolu několik týdnů předem trénovali. Horych ale tvrdí, že jej k tomu komplicové donutili vydíráním. Protože se přiznal a pomohl policii objasnit skutek, soud mu udělil nižší trest. Horych jej jako jediný z obžalovaných přijal, Tesárek s Blažkem se okamžitě odvolali.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Tesárek (vlevo) a Josef Blažek

Rudolf Tesárek (vlevo) a Josef Blažek

FOTO: Jiří Bednář, Právo

Obhájkyně Tesárka s Blažkem Hana Riedlová se ve své téměř hodinové závěrečné řeči snažila veškeré argumenty obžaloby znevěrohodnit. Přiznala pouze základní fakt, že se peníze ztratily. Zpochybnila všechno ostatní, včetně výpovědi Horycha, kterou označila za lživou a plnou rozporů. Na závěr navrhla, aby soud oba její klienty zprostil viny a propustil na svobodu.

Bez Horychova přiznání by policie tápala

Jak uvedl šéf vyšetřovacího týmu Milan Jušta, z ukradených peněz se podařilo zatím zajistit zhruba čtyři milióny korun. "Vyšetřování ale stále pokračuje," uvedl.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Milan Horych, v pozadí Rudolf Tesárek

Milan Horych, v pozadí Rudolf Tesárek

FOTO: Jiří Bednář, Právo

Předseda soudního senátu Jiří Vacek v odůvodnění uvedl, že bez Horychova podrobného přiznání by policie zřejmě tápala. "Společně s dalšími polehčujícími okolnostmi jsme to ocenili nízkým trestem a mírnějším typem vězení,“ konstatoval.

Státní zástupce Pavel Hochman se k rozsudku nevyjádřil a ponechal si zákonnou lhůtu. Čtvrtý podezřelý, Pavel Malý, byl soudem před pár dny propuštěn z vazby a je nyní vyšetřován na svobodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám