Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil 20 let muži, který kladivem ubil prostitutku

Právo, Petr Marek
Olomouc

Výjimečný dvacetiletý trest ve věznici se zvýšenou ostrahou potvrdil v úterý Vrchní soud v Olomouci 30letému Bronislavu Zotykovi. Loni v červnu v Ostravě ubil mladou prostitutku za to, že mu nechtěla vyhovět při sexu. Stejný verdikt zazněl už u Krajského soudu v Ostravě letos 21. ledna, odvolali se proti němu vrah, státní zástupce i příbuzní oběti.

Foto: Petr Marek, Právo

Bronislav Zotyka u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Právě na základě jejich odvolání pak vrchní soud nově obžalovanému uložil zaplatit náklady na pohřeb a také náhradu škody pěti rodinným příslušníkům v celkové výši přes 900 tisíc korun.

Neměla zájem o anální sex

Zotyka si dívku objednal loni 26. června večer telefonicky prostřednictvím inzerátu k poskytnutí sexuálních služeb za úplatu. Žena na základě toho přišla do jeho bytu v Ostravě krátce před půlnocí. Poté spolu prováděli různé sexuální praktiky.

Pozdě v noci prostitutka odmítla přistoupit na anální sex. Zotyka ji za to nejméně šestkrát udeřil tupým koncem kladiva do hlavy. Žena poraněním podlehla. Poté ji Zotyka částečně oblékl do jejího oděvu, uložil do několika vrstev igelitových obalů a zabalené tělo v igelitovém pytli odnesl do sklepa domu.

Tělo ukázal až po zadržení

Tam zůstalo až do 29. června, kdy ho okolo poledních hodin odvezl vypůjčeným automobilem do lesa na místo, které z minulosti dobře znal. Tělo tam pohodil do houští. Policistům ho ukázal až po svém zadržení 5. července.

U vrchního soudu se Zotyka domáhal zproštění obžaloby a vrácení věci krajskému soudu, nebo nižšího, podle něj přiměřenějšího, trestu. Poukázal na to, že z žádného důkazu nelze spolehlivě dovodit motiv jeho jednání, jak je uveden v obžalobě ani to, že ženu udeřil kladivem. Tvrdil také, že jeho případ se nevyznačuje extrémně vysokou mírou intenzity útoku nebo brutality.

Vina je jednoznačná, trest přiměřený. Společenská nebezpečnost jednání obžalovaného je sice velmi vysoká, ale zohlednit jsme museli také to, že jde o člověka dosud bezúhonného.
Mluvčí soudu Petr Angyalossy

Státní zástupce naopak požadoval výjimečný trest v horní polovině zákonné sazby, případně na její samé horní hranici (25 let). Zotyka si podle něj počínal surovým způsobem ze zvlášť zavrženíhodné pohnutky. Také nikdy nepřiznal vinu, když stále tvrdil, že šlo o nešťastnou náhodu. Krátce po činu se pak choval, jako by se nic nestalo, když v okruhu známých oslavoval narozeniny své manželky.

Vrchní soud nevyhověl Zotykovi ani státnímu zástupci. „Vina je jednoznačná, trest přiměřený. Společenská nebezpečnost jednání obžalovaného je sice velmi vysoká, ale zohlednit jsme museli také to, že jde o člověka dosud bezúhonného,“ řekl Právu mluvčí soudu Petr Angyalossy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám