Hlavní obsah

Korupce při policejním tendru je promlčena

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Lidem, kteří se před pěti lety zapletli do korupce při výběrovém řízení na parkování policejních vozů v Plzni, už nehrozí, že skončí před soudem. Detektivové z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality sice při vyšetřování dospěli k závěru, že k porušení zákona došlo, ale proti viníkům nemohou zahájit trestní stíhání vzhledem k promlčecí době, která od spáchání skutku uplynula.

Foto: Petr Nový, Novinky

Článek

„Případ byl proto odložen. Rozhodnutí policejního orgánu státní zástupce akceptoval,“ potvrdil Právu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

V roce 2003 si plzeňská krajská policejní správa vybrala pro parkování části svého vozového parku podzemní garáže mostu Milénia, které provozuje společnost Blue Earth, s. r. o. Ta nabídla finančně mnohem výhodnější podmínky pronájmu než další účastníci veřejné soutěže.

Pravděpodobně totiž měla dopředu informace o nabídkách konkurence, a mohla tak jít s cenou níž než ostatní zájemci. Jak je to možné? Podle zjištění Práva měl informace o nabídkách konkurence předat zástupcům vítězné firmy Blue Earth dnes již bývalý civilní zaměstnanec ekonomického odboru policejní správy Miroslav Krieger. Učinit tak měl údajně na schůzce v kanceláři tehdejšího ředitele Blue Earth Jiřího Galody.

Od policie odešel

Z této schůzky existuje tajná zvuková nahrávka, kterou nalezla policie při domovní prohlídce u Galody o dva roky později. Na schůzce mělo být Kriegrovi slíbeno, že za informace o konkurenci získá nový motocykl v hodnotě několika desítek tisíc korun. Že schůzka proběhla, potvrdil Právu už dříve Galoda. „O té schůzce vím, ale jen zprostředkovaně. Nebyl jsem na ní,“ uvedl na dotaz Práva. Komentovat schůzku nechtěl ani Krieger. „Podepsal jsem mlčenlivost ohledně všech veřejných zakázek, které jsem za správu uzavíral,“ vysvětloval Krieger, proč o tom nemůže hovořit. Po provalení aféry odešel z policejní správy na vlastní žádost.

Právu se podařilo vypátrat ještě jednoho člověka, který zřejmě zprostředkoval schůzku mezi Kriegrem a zástupci firmy Blue Earth a který se jí podle záznamu na nahrávce měl i účastnit. Byl jím tehdejší zastupitel Úřadu městského obvodu Plzeň 1 za ODS Karel Szikszay. „Na žádné takové schůzce v roce 2003 jsem nebyl. Nebudu se dál k tomu vyjadřovat,“ řekl do telefonu a zavěsil.

Smlouva o pronájmu 120 parkovacích míst v garážích u mostu Milénia pro západočeskou policejní správu vypršela k loňskému 31. prosinci. Firma si tak během pěti let přišla na bezmála čtyři milióny korun. Policie smlouvu dál už neprodloužila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám