Hlavní obsah

Zatáčka u Štramberka je pro motoristy zakletá

– Ostrava
Právo, Pavel Karban

Sedm lidských životů za necelých 40 let. Taková je bilance obětí motoristických závodů na území Štramberka na Novojičínsku. Poslední tři oběti přibyly o víkendu při Valašské rallye a vedení městečka nyní uvažuje nad tím, že pro závody moderních strojů už nebude místní silnice půjčovat.

Foto: Radim Kijonka, Právo

Policejní vyšetřovatelé zkoumají vůz.

Článek

První tři lidé zemřeli při 12. ročníku Štramberská Trúba v září roku 1970. Nejprve v sobotním tréninku došlo ke kolizi dvou vozů, při které zahynul vítěz prvního ročníku Miroslav Hrubý. Nedělní závod ale byl ještě tragičtější. Sedmdesát metrů před cílem závodních vozů Formule 3 dostal při předjíždění smyk Vladislav Ondřejík a vyletěl mimo dráhu.

Neovladatelné auto zabilo službukonajícího policistu a jedno dítě, dalších pět lidí zranilo. Další oběť si vybraly obnovené, tentokrát však už veteránům určené Závody pod Trúbou před dvěma lety. Tehdy motocyklista Jan Houšť vjel při tréninkové jízdě příliš rychle do zatáčky a havaroval. Těžkým zraněním nakonec podlehl.

Při nehodě na Valašské rallye zemřel muž a dvě dětiVideo: Stream.cz

Při nehodě na Valašské rallye zemřel muž a dvě děti. Zdroj:Stream.cz

A v sobotu se odehrál další díl štramberské tragedie, když při „erzetě“ Valašské rallye zahynul osmatřicetiletý muž a dva třináctiletí chlapci. V hlavách motoristických nadšenců nyní vyvstává otázka, zda není Štramberk pro závody zakletý.

„Silně o tom uvažuju,“ přiznal Jiří Raška, organizátor veteránského Setkání pod Trúbou. Letos by měl být 4. ročník, ale... „Vážně přemýšlím nad tím, že ho zruším. Nemá cenu něco pořádat, když se diváci neumí chovat,“ povzdychl si Raška. Zatímco on považuje za zakletý Štramberk, Josef Pátl, mediální zástupce Federace automobilového sportu ČR, má za to, že začarovaný je zřejmě konec minulé a začátek letošní sezony. „Začalo to Třebíčí a došlo to až sem,“ řekl na adresu Valašské rallye.

Závodní auto na Valašské rallye zabilo tři lidi. Zdroj: Prima.cz

Podle starostky Štramberka Věry Michnové (SNK) může město zakázat používat místní komunikace k závodům jako takovým. „Osobně se mi nelíbí tyhle akce, při kterých jde o rychlost. U veteránů je to něco jiného, to je spíše přehlídka historických automobilů a motorek,“ poukázala na to, že sobotní neštěstí určitě rozvíří nejen ve Štramberku širokou diskusi na téma, kam které závody patří.

„Myslím, že by se k tomu měla vyjádřit i veřejnost. A pokud nebudou lidé chtít, abychom tady takové závody umožnili pořádat, nedáme souhlas se zvláštním užíváním silnice,“ ujistila Michnová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám