Hlavní obsah

Kauzu Ivánku, kamaráde bude řešit soud ve Štrasburku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku bude řešit kauzu korupce ve fotbale. Obrátí se na něj rozhodčí Vladimír Pastyřík, jehož stížnost odmítl Ústavní soud. Tvrdí, že policisté získali hlavní důkaz, dnes už proslulé odposlechy, nezákonným způsobem. Pastyřík byl první pravomocně odsouzený v kauze, dostal osm měsíců podmíněně. Nyní bude žádat odškodné.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Policista a potrestaný fotbalový sudí Vladimír Pastyřík

Článek

"Než se mnou začal soud, tak všechny odposlechy byly otištěny v médiích, a co je vůbec nejhorší - byla podle nich napsaná divadelní hra. Stále ale tvrdím, že odposlech, který byl navíc nařízen na pana (bývalého sportovního ředitele Viktorie Žižkov Ivana) Horníka, byl nezákonný," uvedl Pastyřík. U štrasburského soudu podá stížnost na Českou republiku.

"Třicetník na kříž"

Horník a Pastyřík spolu podle obžaloby hovořili dva dny před utkáním, jež se hrálo v roce 2004. Žižkovu tehdy hrozil sestup z první ligy a Horník v telefonátu uvedl, že zápas s Brnem je pro Viktorii poslední šancí na záchranu. Pastyříkovi slíbil "třicetník", tedy 30 000 korun. "Jasně, uvidíme se v neděli," reagoval Pastyřík. U soudu však prohlásil, že kvůli špatnému signálu Horníkovi vůbec nerozuměl.

Horník údajně uplácel i další sudí a činovníky, všichni byli později odsouzeni. Pastyříkův případ soudy projednávaly odděleně, neboť jako policista podléhal zvláštnímu režimu. Použitelnost telefonického odposlechu neúspěšně zpochybňoval v celém procesu i v ústavní stížnosti. Dále nesouhlasil s právním posouzením skutku. Senát Ústavního soudu se zpravodajkou Michaelou Židlickou mu však nevyhověl.

Za korupci Pastyřík dostal osmiměsíční trest vězení s odkladem na dva roky, pokutu 30 000 korun a tříletý zákaz činnosti.

Všechny ostatní soudy záznamy telefonních hovorů použily bez výhrad. Odposlechy fotbalových funkcionářů a rozhodčích povolil soud v roce 2003 a staly se hlavními důkazy v několika větvích korupční aféry. Díky divadelnímu zpracování Petra Čtvrtníčka Ivánku, kamaráde některé výroky z odposlouchávaných hovorů v ČR téměř zlidověly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám