Hlavní obsah

Policie se napojí na informační systém Interpolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BENIDORM

Česká republika se při jednání na 72. valném shromáždění Mezinárodní organizace kriminální policie (Interpol), které zasedá od pondělí ve španělském letovisku Benidorm, zaměřila na debatu o napojení na informační systém Interpolu.

Článek

ČTK to ve středu řekl náměstek policejního prezidenta Oldřich Martinů, který zde zastupuje Českou republiku.

Globální informační systém Interpolu je nová softwarová verze prohledávání informací, které mezi sebou sdílejí členské země. "Jmenuje se I-24-7, protože může pracovat 24 hodin denně po sedm dní v týdnu. Česká republika byla jednou z prvních zemí, které se k němu připojily," řekl Martinů.

Vysvětlil, že I-24-7 pomáhá například při pátrání po osobách, vozidlech nebo uměleckých dílech. V současnosti je do systému napojena prakticky celá Evropa a USA. Mimo je naopak většina Afriky a jihovýchodní Asie.

Zabezpečení intranetu

Martinů podtrhl, že jde o on-line propojení, v němž oproti minulému spojení s databázemi v ústředí Interpolu v Lyonu po zadání dotazu nenásleduje žádná časová prodleva.

"Nyní jde o to, aby kromě národní ústředny Interpolu mohly systém využívat i další policejní útvary a policisté v regionech. Kvůli tomu bude třeba propojit přímé zabezpečené spojení do Lyonu s policejním intranetovým systémem," vysvětlil.

Shromáždění dále schválilo smlouvu s Organizací Spojených národů pro výchovu vědu a kulturu (UNESCO) o přístupu UNESCO do databáze odcizených uměleckých děl, kterou vede Interpol. Rozhodlo, že Interpol uzavře smlouvu se zvláštním tribunálem pro zločiny proti lidskosti v Sieře Leone a Evropskou centrální bankou (ECB) o výměně informací o padělání eura.

Palčivé téma - drogy a organizovaný zločin

Významným bodem jednání bylo také téma obchodu s drogami a téma organizovaného zločinu. Účastníci hovořili o problémech, které jsou spojeny se syntetickými drogami. Martinů poznamenal, že syntetickou cestou dokáže drogové podsvětí za pomoci přístrojů vyrábět dokonce kokain a heroin.

Organizovaný zločin se podle hodnocení Interpolu stále více globalizuje. Martinů řekl, že nezbytný je mnohostranný přístup, tedy současné zapojení policistů, státních zástupců nebo i OSN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám