Hlavní obsah

Po rozprášení zlodějských gangů krádeže bankomatů ustaly

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když policie v polovině prosince pozatýkala gang zlodějů, kteří po celé republice kradli kompletní bankomaty s miliónovými částkami, strefila se zjevně do černého. Tříleté řádění skončilo a za posledního čtvrt roku se v Česku neobjevil jediný podobný případ.

Článek

„Mohu potvrdit, že celý bankomat od té doby skutečně nikdo neodcizil,“ potvrdil Právu šéf odboru obecné kriminality kriminální policie Václav Staněk. V rámci zvláštního týmu Without Borders (Bez hranic) strávil na objasnění série profesionálně provedených krádeží bankomatů poslední dva roky.

Žádná jemná práce, ale hrubé násilí

Příští měsíc bude své zkušenosti předávat evropským kolegům v Haagu na semináři Europolu, který bude zaměřen právě na boj s organizovanými skupinami pachatelů. Případ totiž ukazuje, co dokáže malá, dobře zorganizovaná skupina zločinců.

Ještě v roce 2005 se nikdo neodvážil ukrást rovnou celý bankomat. Následující rok se však vše změnilo a takové případy se začaly prudce množit.

Svým provedením se jeden druhému podobaly jako vejce vejci. Nešlo přitom o žádnou hodinářskou práci. Pachatelé najížděli obrněnými kombíky přímo do vstupních dveří nákupních středisek, bankomaty vytrhli a navijákem vtáhli do vozu.

Na místě se zdrželi maximálně pět minut, ocelovou schránku pak rozřezali autogenem a nechali ležet v lese. Kradli zásadně v maskách, ozbrojeni samopaly a dýmovnicemi, případné pronásledovatele dokázali vyřadit vyhazováním železných ježků z auta. Do konce loňského roku bylo takto ukradeno 56 bankomatů.

Zvláštní tým zaměřený na kriminalitu spojenou s bankomaty vznikl na policejním prezidiu v dubnu 2007.

Kradlo více band

„Měli jsme před sebou hromadu případů, které představovaly různé typy vloupání do bankomatů. Brzy jsme začali přicházet na to, jak které skupiny pracují, takže jsme mohli případy roztřídit,“ popsal Staněk počátky práce týmu.

Vykrystalizovalo zhruba pět skupin: pachatelé, kteří do bankomatů na místě vnikali karboflexovými řezači, jiní, kteří používali autogen či jiný druh plamene, další tři skupiny kradly celé bankomaty.

Jedna přitom používala dodávku, druhá, zaměřená na menší přístroje, vozila lup v přívěsném vozíku a nejaktivnější gang jezdil v upravených kombících.

Posledně jmenovaným policie přičítá 39 z celkem 56 krádeží celých bankomatů. Obviněni jsou zatím z pěti, ukrást je měli v pražských Letňanech, Neratovicích, Mladé Boleslavi, Přerově a Velkém Týnci.

„Prokazování všech případů je velmi náročné, ne všude za sebou zanechali stopy, vodítkem je hlavně způsob provedení,“ podotkl Staněk. Z hlediska výše trestu nezáleží na tom, zda budou usvědčeni ze všech 39 krádeží, už tak jim vzhledem k miliónovým škodám hrozí nejvyšší sazby do dvanácti let vězení. Podle Staňka je důležité, že od chvíle, kdy policie gang pozatýkala, se nové případy už neobjevily.

Pět členů šestičlenného liberecko-olomouckého gangu bylo zatčeno v prosinci, poslední byl zadržen na útěku 28. února.

Při zatýkání se také střílelo

Nejde o jediný úspěch kriminalistů ze skupiny Without borders. Už v září loňského roku zadrželi policisté tři Maďary, kteří se měli podílet na „autogenových“ vloupáních do bankomatů. V té době evidovali 81 takových případů.

Také zloději „s přívěsným vozíkem“, kteří kradli menší bankomaty, byli koncem loňského roku zadrženi.

Jeden z dvojice pachatelů stačil při zatýkání loni v listopadu odzbrojit policistu. „Namířil na něj zbraň a policista tu svou raději odhodil,“ popsal situaci v Březové na Sokolovsku kriminalista Staněk.

Přestože se zloději podařilo z místa utéct, brzy byl dopaden a vysloužil si kromě krádeže také obvinění z útoku na veřejného činitele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám