Hlavní obsah

Dalíkova firma nevysoudila na státu za kauzu Kořistka ani korunu

Právo, Radim Vaculík
Praha

Firma New Deal Communications lobbisty Marka Dalíka nedostane od státu ani korunu z částky 5,2 miliónu, kterou požadovala za újmu, kterou měla utrpět v kauze Kořistka. Ve čtvrtek o tom pravomocně rozhodl pražský městský soud, který definitivně zamítl žalobu na náhradu škody.

Článek

Právu to řekl mluvčí městského soudu Petr Kulawiak s tím, že neúspěšný žalobce už může podat pouze mimořádné opravné prostředky, tedy dovolání či ústavní stížnost.

Společnost, v níž je Dalík předsedou představenstva, zažalovala v srpnu 2006 dvě ministerstva - spravedlnosti a vnitra. To první proto, že byl Dalík údajně nezákonně obviněn a dokonce ve vazbě kvůli domnělému pokusu uplatit někdejšího poslance Unie svobody Zdeňka Kořistku. A přestože jeho stíhání nakonec žalobce zastavil, přišla prý Dalíkova firma o klienty.

Vnitro bylo zase podle žaloby odpovědným za to, že se v médiích ještě před obviněním Dalíka objevily informace o tom, že má policie proti tomuto blízkému spolupracovníkovi premiéra Mirka Topolánka (ODS) důkazy o údajné korupci. V jednom článku tehdy novináři citovali anonymní zdroj z policejního prezidia, v dalších dvou státního zástupce.

Jenže jak podle Obvodního soudu pro Prahu 2, který žalobu Dalíkovy společnosti zamítl už loni, tak podle toho městského nikdo ze státních orgánů neporušil zákon a tím tedy firmě nemohla vzniknout škoda, uvedl Kulawiak.

Dalík měl ministerstva žalovat jako fyzická osoba

Neúspěch žaloby podle něj tkví také v tom, že stát zažalovala a finanční satisfakci požadovala Dalíkova firma, jenže rozhodnutí o trestním stíhání policie vydala vůči Dalíkovi jako fyzické osobě.

"Podle judikatury se to musí vztahovat k té osobě, která chce náhradu škody, a tady věc žalovala společnost, kde on (Dalík) sice figuruje, ale není to už jen samotný Dalík,“ podotkl Kulawiak.

Reklama

Související články

Topolánek s Dalíkem se omluvy nedočkali

Premiér Mirek Topolánek (ODS) a jeho tajemník Marek Dalík se dnes u pražského městského soudu nedočkali veřejné omluvy za zveřejnění záznamu jejich...

Dalík chce od státu pět miliónů korun

Lobbista a blízký spolupracovník premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík žaluje stát o více než pět miliónů korun. Tvrdí, že policie poškodila podnikání jeho...

Výběr článků

Načítám