Hlavní obsah

Zdrogovaný řidič na Šumpersku prchal před policií

Právo, Miloslav Hradil
Šumperk

V divokou honičku na zdrogovaného čtyřiatřicetiletého řidiče z Lipníka nad Bečvou na Přerovsku se proměnila rutinní silniční policejní kontrola v Šumperku. Podařilo se jej zadržet až v Dolních Studénkách, kde s autem uvízl v jedné z uliček.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Dvoučlenná hlídka projížděla v noci v Šumperku sídlištěm na ulici Pod Senovou, když ji zaujal pomalu jedoucí Ford Sierra. Způsob jízdy vozidla byl podezřelý, proto ho začali policisté sledovat až do ulice Prievidzská, kde zajelo do slepé ulice. Zde se rozhodli zkontrolovat osádku a služebním vozidlem zastavili za autem tak, aby nemohlo vyjet. Na žádost o předložení dokladů k řízení a provozu vozidla, se řidič začal omlouvat, že je zapomněl doma, a že vozidlo je jeho kamaráda. Dechová zkouška u řidiče byla negativní,“ řekl Právu ve středu šumperský policejní mluvčí Miloslav Svatoň.

Podezřelé však podle něj bylo, že řidič nedovedl uvést jméno majitele vozidla, i když, jak tvrdil, ho již dlouho zná. Ve chvíli, kdy lustrací osoby podle dat uvedených řidičem bylo zjištěno, že jsou mylná a muž byl vyzván k upřesnění, začal být nervózní a chovat se zmatečně. Když nesouhlasilo ani další jím uvedené datum narození, vyzvali ho policisté, aby jel s nimi na policejní oddělení ke zjištění totožnosti.

Začal policistům ujíždět

„Muž souhlasil s tím, že si vezme z auta věci a zaparkuje ho ke kraji ulice. V tu chvíli však nastartoval a mezi zaparkovanými vozidly vyjel přes obrubník na trávu a na chodník, objel zaparkovaná vozidla a ulicí Prievidzská v protisměru začal ujíždět. Policisté vozidlo okamžitě pronásledovali za použití modrých majákových světel, výstražného zvukového znamení a signalizací s nápisem STOP. Muž opět vyjel na chodník a snažil se ujet mezi panelovými domy a dále pak po ulici Temenická, Havlíčkova, Žerotínova a dále do obce Dolní Studénky,“ uvedl mluvčí.

Po celou dobu jel podle něj řidič rychlostí kolem sta kilometrů v hodině, bránil kličkováním policistům v předjetí nebo se je snažil vytlačit ze silnice. V Dolních Studénkách se jim pak snažil ujet v uličkách, ale vjel do jedné, která končila spuštěnou závorou. Zde jej policisté zablokovali služebním vozidlem, muže zadrželi a eskortovali na obvodní oddělení.

„Při zadržení, převozu i na policejním oddělení se muž již projevoval zmateným chováním, byl dezorientovaný a mluvil nesrozumitelně. Policisté proto přistoupili k provedení testu na užití omamných a psychotropních látek, který byl s pozitivním výsledkem na amfetamin. Potom se muž dobrovolně podrobil lékařskému vyšetření s odběrem krve a moči,“ konstatoval Svatoň.

I když se podle něj zadržený opakovaně snažil policisty zmást uváděním nepravdivých údajů o své osobě, nakonec byla jeho pravá totožnost zjištěna. Policisté ho nyní šetří pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožování pod vlivem návykové látky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám