Hlavní obsah

Ubodal babičku družky, stráví 12,5 roku za mřížemi

Právo, Jiří Bednář
Hradec Králové

Dvanáct a půl roku si odsedí ve vězení Tomáš Vydržel (24) z Orlové na Karvinsku za vraždu Věry Voborníkové (68), babičky své družky. Ubodal ji v opilosti loni koncem listopadu v Trnově na Rychnovsku.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Obžalovaný Tomáš Vydržel v soudní síni

Článek

Ve středu jej do věznice s ostrahou poslal senát Krajského soudu v Hradci Králové. Vydržel čin nezapíral, ale tvrdil, že si na nic nepamatuje. Znalci připustili, že vzhledem k vysokému stupni opilosti měl alkoholické okénko a v paměti mu čin zůstat nemusel.

„Znalec propočítal, že v tu noc měl obžalovaný v krvi více než čtyři promile alkoholu,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Předsedkyně senátu Anna Bímová v odůvodnění rozsudku konstatovala, že se soudu nepodařilo zjistit motiv činu. „Souvisí to se strukturou osobnosti obžalovaného. Znalci odhalili, že často držel napětí dlouho v sobě. Pak pod vlivem alkoholu přišel silný výbuch, vedoucí k velké agresi, což se stalo i v tomto případě," uvedla Bímová.

Vydržel žil s jednadvacetiletou vnučkou oběti a jejich malým synem v domku Voborníkové v Trnově. Důchodkyně a mladík prý spolu neměli vážné konflikty, jen mu babička družky někdy vyčítala, že na domě málo pracuje.

Tělo ukryl v lese

Loni 29. listopadu se Vydržel u známých opil, a když se v noci vrátil domů, Voborníkovou ubodal čtrnácti ranami do krku a hlavy, když spala ve své ložnici. „Vůbec si neuvědomuji, že jsem to udělal, ale nikdo jiný to být asi nemohl,“ řekl pak policistům. Ráno našel ženu na posteli v tratolišti krve. Dostal strach, tělo zabalil do peřiny, naložil do auta a odvezl za obec. V lese jej pak skryl pod vrstvou listí a 2. prosince se k vraždě přiznal. „Mrzí mě co jsem způsobil, kdyby to šlo, vrátil bych to zpátky,“ uvedl u soudu.

Faltusová pro něho nežádala horní hranici sazby, která je patnáctiletá. Navrhla také, aby si Vydržel trest odpykal v mírnějším vězení, což soud akceptoval. „Přiznal se a spolupracoval s policií na objasnění. Měl by být ve věznici se zvýšenou ostrahou, ale je mladý a má velkou šanci na resocializaci, ovšem za předpokladu úplné abstinence. Minimálně dva roky od narození syna se snažil žít řádně, chodil pracovat, nebyly s ním žádné problémy a nebyl ani závislý na alkoholu,“ uvedla Bímová. Obžalovaný má také podle rozsudku povinnost nahradit pozůstalým škodu v celkové výši 720 tisíc korun.

Verdikt není pravomocný, obžalovaný i Faltusová si ponechali lhůtu k vyjádření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám