Hlavní obsah

Za hajlování potrestal soud trojici německých skinů vyhoštěním

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Vyhoštění se zákazem vstupu do České republiky na dobu třiceti měsíců - to je trest pro trojici německých příznivců hnutí skinhead, kterou policie zadržela za hajlování v sobotu v noci v plzeňském baru v Jablonského ulici. Plzeňská soudkyně Bohdana Kučerová cizince v úterý uznala vinnými z trestného činu podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jeden z odsouzených skinů spokojeně vychází z budovy soudu.

Článek

„S rozhodnutím souhlasili, takže nabylo okamžitě právní moci,“ uvedla soudkyně. Podle ní dva z obviněných využili svého práva nevypovídat. „Třetí z nich jednání popsané státním zástupcem nevyloučil s tím, že byl hodně opilý. Podle svých slov si ale protiprávního počínání vědom není,“ upřesnila soudkyně.

Státní zástupce Roman Šusťáček řekl, že cizince z nezákonného jednání usvědčují záběry z bezpečností kamery uvnitř podniku a také výpověď jeho majitele. Všichni tři odsouzení Němci ve věku 20, 23 a 26 let dostali několikadenní lhůtu na vycestování.

„Slíbili, že odjedou z Čech okamžitě,“ uzavřela Kučerová. Za hajlování jim hrozilo vězení od šesti měsíců do tří let. Soudkyně ale zvolila jako formu trestu vyhoštění, což trestní zákon umožňuje. Cizinci strávili dvě noci v cele předběžného zadržení. K soudu dorazili v doprovodu policejní eskorty. Budovu soudu už opustili sami a s úsměvem na tváři.

„No coment,“ nechtěli verdikt soudu komentovat.

Odsouzení cizinci patřili k návštěvníkům sobotního koncertu extremistických kapel v kulturním domě Jas v Plzni. Hudební produkci ale policie předčasně ukončila kvůli rasistickým textům písní a asi stopadesát holých lebek rozehnala. Trojice obviněných Němců skončila v sousedním baru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám