Hlavní obsah

Muž vraždil kvůli ženě a fernetu, dostal 13 let

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Malicherný spor o to, kdo více upíjí z láhve fernetu, a nezvládnutá žárlivost stála za brutálním zavražděním člověka. V pondělí si za hrůzný čin vyslechl verdikt jedenačtyřicetiletý Josef Červenák z Jihlavy, za vraždu ho poslala soudkyně Halina Černá na 13 let za mříže.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Josef Červenák přijal verdikt se strnulou tváří.

Článek

Celá událost se stala loni 26. července večer na odpočívadle u cyklistické stezky nedaleko obchodního domu Kaufland v Jihlavě. Červenák se svým kumpánem Petrem Švandou trávili čas popíjením fernetu. K oběma mužům se přidal Slovák Ján Tydanič se svou kamarádkou, která dříve chodila právě s Červenákem. Přestože žena Tydaniče prosila, aby šli pryč, ten odmítl a chtěl ještě popíjet. Netušil, že si tím podepsal rozsudek smrti.

Mezi muži došlo ke sporu a následné potyčce. Podle obžaloby se muži na Tydaniče vrhli a ubodali ho. Červenák vzal ale při výpovědi všechnu vinu na sebe, Švanda totiž k soudu ani nedorazil, protože ve vězení utrpěl úraz, po kterém kompletně ochrnul.

„Švanda praštil Slováka pěstí do nosu, protože moc upíjel z láhve. Slovák padnul na záda, já jsem popadl nůž, postavil jsem se nad něj a bodal ho do krku. Nůž zajížděl do krku jak do másla,“ popsal útok Červenák, kterému prý vadilo, že Tydanič chodí s jeho bývalou družkou. Podle soudních znalců měla oběť v krku celkem 18 bodných ran, hlava tak byla prakticky oddělena od těla.

Červenák rozsudek přijal, odvolávat se nebude

„Švanda i Červenák byli ožralí jak brouci. Hráli si s nožem, bodali s ním do stolu a pak se začali s Jánem hádat. Já šla raději pryč. A oni ho ubodali a pak se s tím ještě chlubili v hospodě. Takovým patří provaz, vždyť mi zabili nejlepšího kamaráda!“ štkala u soudu Tydaničova přítelkyně.

„Většina ran byla sama o sobě smrtelná. Podle znalců je šance na resocializaci obžalovaného malá, byl už sedmkrát soudně trestán,“ odůvodnila trest soudkyně Černá. Červenák se na místě vzdal práva na odvolání a trest přijal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám