Hlavní obsah

Po vraždě šroubovákem lítost nepomohla, pachatel dostal 12,5 roku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Dvanáct a půl roku vězení vyměřil v pátek ostravský krajský soud 21letému Jiřímu Machalovi za zákeřnou a zcela bezdůvodnou vraždu mladého muže. Svou oběť ubodal loni v září v ostravské pivnici šroubovákem.

Článek

Bývalý popelář Machala se ke všemu přiznal. Ostatně útok vidělo několik lidí, takže soud měl poměrně jednoduché rozhodování. „Důkazní situace byla naprosto jasná,“ řekla soudkyně. Nicméně dodala, že nevysvětlen zůstal motiv náhlého útoku. „Obžalovaný útočil naprosto nelogicky, nečekaně a zezadu. Bylo to zákeřné,“ řekla soudkyně.

Tragédie se odehrála v restauraci v areálu Hotelového domu Vítek v Ostravě-Hrabůvce. Servírka, která útok viděla, u soudu vypověděla, že zločin se odehrál těsně před zavírací hodinou, asi o půl třetí, když byli v hospodě poslední tři zákazníci.

První rána šla zezadu do krku

„Ten muž seděl u stolu se svou sestrou, byli oba velmi opilí a strašně se hádali. Host, který seděl u baru, se v jednu chvíli otočil a něco jim řekl. Obžalovaný se potom zvedl a začal ho bodat šroubovákem. První rána šla zezadu do krku,“ popisovala u soudu barmanka.

Znalci při pitvě napočítali celkem osm bodných ran, z toho tři byly vedeny do lebky a jedna do krku. Mrtvý během několika minut vykrvácel. „Bylo to strašné, jeho sestra se ho snažila odtrhnout a já jsem volala policii a běžela jsem pro pomoc do vedlejší restaurace,“ dodala servírka.

Omlouvám se za to, co jsem vám způsobil, je mi to strašně líto.
Odsouzený Jiří Machala

Obžalovaný u soudu řekl, že mladík, kterého znal jen od vidění, se krátce před incidentem pohádal s jeho sestrou. „Najednou se mi udělala tma před očima. Pak se to stalo. To zabití,“ řekl Machala u soudu.

Doma vše řekl otci, pak přijela policie

Po incidentu z restaurace utekl domů, kde podle svých slov všechno řekl svému otci. „Za pět minut přijela policie,“ řekl Machala.

Zavražděný mladík se krátce před tím rozešel se svou partnerkou. S rozchodem se nemohl vyrovnat, a tak začal chodit po hospodách. „Byl to úplně normální kluk. O tom, co se stalo, mi přišel ráno říct starší syn,“ řekla před soudem matka zavražděného.

Machala ji u soudu prosil o odpuštění. „Omlouvám se za to, co jsem vám způsobil, je mi to strašně líto,“ soukal ze sebe se sklopenou hlavou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám