Hlavní obsah

Hromadná nehoda na D1 zablokovala dálnici na Brno

– Řehořov • Aktualizováno

Nehoda šesti nákladních a pěti osobních aut zablokovala na Vysočině dálnici D1 ve směru na Brno. Nehoda se stala kolem 18:30 na 129. kilometru dálnice poblíž Řehořova. Při nehodě utrpěla jedna žena lehké zranění. Byla ošetřena na místě. Informovala o tom ředitelka krajských záchranářů na Vysočině Vladislava Filová.

Článek

Na dálnici se tvoří kolony, silnice by měla být uvolněna do 22:00. Podle účastníků nehody je silnicena místě namrzlá, řekl Novinkám dispečer infoservisu ÚAMK. Nepřizpůsobení jízdy povrchu vozovky může být tedy příčinou nehody.

"Příčiny nehody se vyšetřují," uvedl mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb. Jeden z kamionů s návěsem ležel přes dva jízdní pruhy, další nákladní vozy vrazily do něj, osobní auta skončila v příkopu, popsal nehodu jeden ze svědků. Jednou z příčin havárie podle něj mohla být nepřiměřená rychlost automobilů při prudké sněhové přeháňce.

Účastníky nehody bylo dohromady 11 aut, mezi nimi i kamióny.

FOTO: Pro Novinky Petr Matějíček

Nehoda se shodou okolností stala v předvečer ročního výročí největší hromadné nehody v historii Česka. Loni se na úseku mezi 100,5. a 127. kilometrem dálnice D1 během chvíle stalo celkem 93 nehod, při nichž bylo poškozeno 231 vozidel - dva autobusy, 98 kamionů a 131 osobních automobilů.

Havarované nákladní vozy zablokovaly široký úsek dálnice.

FOTO: Pro Novinky Petr Matějíček

Nehoda se naštěstí obešla bez obětí na životech; zraněno při ní bylo 30 lidí, z toho tři těžce. Celková hmotná škoda byla vyčíslena na 27,8 milionu korun. V kolonách uvízly tisíce lidí. Dálnice byla uzavřena asi 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám