Hlavní obsah

Bývalá prokurátorka Polednová nastoupila do vězení

Právo, Novinky, Patrik Biskup, Radim Vaculík
Plzeň
Aktualizováno

Bývalá komunistická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová (87) ve čtvrtek vpodvečer nastoupila k výkonu trestu do borské věznice v Plzni. Právu to potvrdila mluvčí věznice Jana Bartošová. Ještě týž večer byla převezena do věznice na Pankrác v Praze.

Foto: Petr Horník, Právo

Ludmila Brožová - Polednová u soudu.

Článek

„Bude umístěna do nemocnice a poté bude rozhodnuto o tom, že bude přemístěna do věznice ve Světlé nad Sázavou, kde bude vykonávat trest na specializovaném oddělení pro přestárlé osoby,“ řekl právu šéf Vězeňské služby Luděk Kula.

Polednová podle něj stráví na Pankráci jen pár dnů kvůli zdravotní prohlídce. „My už ale máme zjištěn její zdravotní stav, takže to v podstatě jen potvrdíme a bude převezena do Světlé,“ doplnil Kula.

Na dotaz Práva, zda tedy hrozí, že bude Polednová kvůli svému špatnému zdravotnímu stavu propuštěna domů, Kula odpověděl: „V žádném případě“.

Polednová bude na oddělení pro starobní a invalidní ženy ve světelské věznici mezi tamními 581 ženami nejstarší. Také zde bude pod stálým lékařským dohledem.

Ve vězení je také lékařská péče

Právě zdravotní stav Polednové ještě nedávno hrál roli v tom, zda pražský městský soudce Petr Braun vůbec výkon trestu ve věznici nařídí. Žena není sama schopna ani chodit, a tak požádala o odklad trestu. Braun však už dříve prohlásil, že zdraví nemůže být překážkou a že ve věznici je dostupná lékařská péče.

O milost pro Polednovou žádala vzhledem k jejímu věku prezidenta i nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká, Václav Klaus jí však nevyhověl. 

Polednová-Brožová byla odsouzena k šesti letům vězení kvůli podílu na justiční vraždě Milady Horákové a dalších tří mužů v roce 1950. Horáková byla popravena dva týdny po skončení procesu.

Reklama

Související články

Klaus nedá Brožové-Polednové milost

Prezident Václav Klaus nevyhoví žádosti nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké a neudělí milost bývalé prokurátorce Ludmile Brožové-Polednové. Nyní 86letá...

Výběr článků

Načítám