Hlavní obsah

Policie chtěla vyslechnout miliardáře Berana. Až bude lepší počasí, vzkázal

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Přijedu nejdříve v květnu, kdy už bude v ČR lepší počasí, které neohrozí mé silné astma. To v pondělí vzkázal z Rakouska detektivům z protikorupční policie miliardář David Beran (41), když se už podruhé během tří týdnů omluvil z plánovaného středečního podání vysvětlení.

Foto: Igor Zehl , ČTK

David Beran se svou přítelkyní, Miss ČR 1997 Terezií dobrovolnou na snímku z března 2008.

Článek

Kriminalisté přitom Berana podezřívají nejméně ze čtvrtmiliardového daňového úniku, jehož se údajně měl dopustit v letech 2001 až 2007 ve své finanční společnosti Profi Credit Czech.

"V pondělí jsem osobně dával na policii omluvu za svého klienta s tím, že je v zahraničí a že se ze závažných zdravotních důvodů nemůže ve středu dostavit. Má těžké astma a dokonce se v letech 2005 až 2007 zdržoval celou dobu v zahraničí, protože mu nebylo lékaři doporučeno, aby vůbec jezdil do ekologického prostředí, které má naše republika,“ řekl Právu jeden z Beranových advokátů Eduard Bruna.

Především zimní a jarní podnebí v ČR podle něj Beranovi jeho silné astma výrazně zhoršuje, proto prý v tomto období tráví většinu času v horském prostředí Rakouských Alp.

Právě kvůli svému zdraví se prý dopředu dohodl s policisty, že jej vyslechnou až v květnu, kdy je už počasí v ČR pro něj vyhovující.

Kriminalisté však údajně změnili názor a opakovaně vyzvali Berana k podání vysvětlení již v březnovém termínu. Dříve než v květnu se však Beran podle Bruny zřejmě v Česku neobjeví.

Podat vysvětlení měl přitom poprvé již počátkem března, ale tehdy se písemně omluvil kvůli nemoci v rodině. Zároveň zaslal policii své velmi obsáhlé vyjádření k celé věci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám