Hlavní obsah

Falešná diplomatka z Guiney Bissau zpronevěřila milióny korun

Právo, Rudolf Voleman
Karlovy Vary

U Okresního soudu v Karlových Varech začalo ve středu ráno hlavní líčení s pětatřicetiletou Gianninou Marií Gubettiniovou, kterou obžaloba viní z několika podvodů. Obžalovaná měla podle státní zástupkyně Evy Krystiánové jakožto falešná diplomatka africké země Guinea Bissau během posledního roku a půl vylákat od několika firem a osob v Karlových Varech celkem více než dva milióny korun.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Vězeňská eskorta odepíná Giannině Marii Guberttiniové z rukou pouta před středečním zahájením hlavního líčení u karlovarského soudu. Vpravo její obhájkyně Daniela Blažková.

Článek

Záminky k vymámení peněz si podle obžaloby vymýšlela Gubettiniová různé, ale ve skutečnosti takto získané finance použila ve svůj prospěch.

„Neoprávněně vystupovala jako diplomatická zástupkyně státu Guinea Bissau,“ uvedla státní zástupkyně Krystiánová v obžalobě Gubettiniové s tím, že takto vědomě vylákala od karlovarské společnosti IPM Stars s. r. o. bezmála milión korun jako záruku účasti na výběrovém řízení na rekonstrukci nemocnice Simao Mendes ve zmiňovaném africkém státě.

„To byla jen záminka, protože peníze postupně vybrala a použila pro svou vlastní potřebu,“ popsala jeden z případů, z kterých je Gubettiniová nyní obžalována z podvodu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Giannina Maria Guberttiniová se před středečním zahájením hlavního líčení u karlovarského okresního soudu pod dozorem vězeňské služby radila se svou obhájkyní Danielou Blažkovou.

Giannina Maria Guberttiniová se před středečním zahájením hlavního líčení u karlovarského okresního soudu pod dozorem vězeňské služby radila se svou obhájkyní Danielou Blažkovou.

FOTO: Rudolf Voleman, Právo

Nasmlouvaná firma neexistuje

Vše se podle obžaloby provalilo ve chvíli, kdy požadovala po podnikateli dalšího zhruba půl miliónu korun za podstoupení zmiňované zakázky na rekonstrukci nemocnice portugalskou firmou. „Firma zjistila, že portugalská společnost neexistuje,“ vysvětlila Krystiánová, podle které se Gubettiniová v dalších případech například vydávala za doktorku práv.

„Od ženy, které slíbila právní zastupování při rozvodu, vylákala 100 tisíc korun,“ uvedla státní zástupkyně. U společnosti KV Tisk s. r. o. si podle Krystiánové objednala propagační materiály své firmy založené ve Velké Británii Materniti Dreams Ltd., které sice převzala, ale 120 tisíc korun za ně nezaplatila. „Přitom věděla, že měla v té době jediný příjem čtyři tisíce korun mateřské,“ dodala státní zástupkyně.

Cití se nevinná, ve vazbě však zůstane

Gubettiniová, která u soudu odmítla vypovídat a odvolala svou výpověď na policii, obžalobu odmítá. „Necítím se vinna. Obžaloba je postavena na smyšlenkách a dohadech,“ vzkázala novinářům prostřednictvím své obhájkyně Daniely Blažkové.

„Chybí jediný hmatatelný důkaz, že se nějaké trestné činy staly,“ dodala s tím, že veškeré listinné důkazy hovoří v její prospěch. „Výpovědi svědků jsou nevěrohodné,“ doplnila. „Budu žádat o zproštění viny,“ komentovala Blažková.

Obžalovaná je od října loňského roku ve vazební věznici v Ostrově na Karlovarsku. Tam bude i nadále, rozhodl o tom po půlhodinovém uzavřeném jednání ve středu karlovarský okresní soud.

Podle soudce Jana Hostaše důvody vazby přetrvávají. Soud má strach, že by mohla odcestovat mimo Evropskou unii, například za otcem jednoho ze svých dětí v Africe. „Mohla by opakovat trestnou činnost, aby zajistila obživu sobě a svým dětem,“ dodal Hostaš. Gubettiniová na místě podala proti prodloužení vazby stížnost. Další jednání proběhne u karlovarského soudu v úterý 24. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám