Hlavní obsah

Nemocnice podala trestní oznámení na svou bývalou ředitelku

Právo, Rudolf Voleman, Martin Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Vedení Karlovarské krajské nemocnice a. s. (KKN) podalo trestní oznámení na bývalou ředitelku sokolovské nemocnice Věru Procházkovou kvůli podezření ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Podali jsme trestní oznámení u karlovarské policie na konkrétní osobu, a to bývalou ředitelku sokolovské nemocnice Věru Procházkovou,“ uvedl generální ředitel KKN Jiří Fojtík.

„Pojali jsme podezření ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku,“ dodal Fojtík, podle kterého se trestní oznámení týká nákupu léků pro nemocnici.

„...auditor zjistil předražené nákupy ve výši zhruba čtyři sta tisíc korun“
generální ředitel Jiří Fojtík

„Vycházeli jsme při tom ze zjištění forenzního auditu z loňského roku,“ vysvětloval generální ředitel. „Auditoři vybrali namátkově některé léky a porovnávali ceny běžné na trhu, tedy od jejich dodavatelů, s cenami, za které je nakupovala sokolovská nemocnice prostřednictvím soukromé lékárny sídlící v areálu nemocnice,“ konstatoval Fojtík.

„Pouze u těchto vybraných několika léků auditor zjistil předražené nákupy ve výši zhruba čtyři sta tisíc korun,“ dodal Fojtík.

Ten nechtěl odhadovat, kolik mohla sokolovská nemocnice ušetřit celkem peněz, kdyby léky nakupovala přímo od jejich dodavatelů a nikoliv skrze soukromou lékárnu. Částka ale bude podle něj určitě vyšší, než zmiňovaných čtyři sta tisíc korun.

Mohou padnout další oznámení

„KKN se chce následně po ředitelce nemocnice domáhat právní cestou peněz, které takto nemocnice nehospodárně vynaložila,“ doplnil s tím, že sokolovská nemocnice nakupovala předražené léky od roku 2002 do začátku loňského roku, kdy se vyměnilo vedení KKN.

Fojtík zároveň poznamenal, že na základě výsledků auditu mohou padnou ještě další trestní oznámení.

Exředitelka Procházková Právu řekla, že celé obvinění odmítá. „Léky jsme nakupovali na základě výběrového řízení, na to jsou doklady,“ uvedla Procházková s tím, že nemocnice při výběru oslovila i jiné lékárny.

„Je nutné se podívat i na jiné položky a ne jen na možná účelově vybrané. Když vezmeme nákup v celém objemu, tak byl výhodný,“ řekla Procházková.  

V poslední době se ale podle ní staralo o nákupy léků obchodní a ekonomické oddělení v Karlových Varech. „Nemám k tomu co více dodat,“ uzavřela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám