Hlavní obsah

Policista má jít kvůli úniku odposlechů k soudu

Právo, Radim Vaculík
Praha

K soudu míří zřejmě vůbec první případ policisty obviněného z úniku odposlechů do médií. Jde o více než rok starou kauzu zveřejnění výpisů telefonních hovorů známého lobbisty Miroslava Šloufa. Podezřelý policista pracoval na obvodním ředitelství Praha III. Na konci loňského října jej ale kvůli zmíněnému úniku hovorů obvinil žalobce z Prahy 1 z neoprávněného nakládání s osobními údaji.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Koncem února pak vyšetřování skončilo návrhem na obžalobu. U soudu tak bude policistovi hrozit až tříleté vězení.

„V těchto dnech jsme na obviněného obdrželi od státního zastupitelství pro Prahu 1 návrh na podání obžaloby, který nyní studujeme. O obžalobě by mělo být jasno počátkem dubna,“ řekla v pondělí Právu mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Dodnes však není jasné, proč vůbec policie výpisy Šloufových hovorů pořizovala. To, s kým si někdejší poradce bývalého premiéra za ČSSD Miloše Zemana volal v posledních třech měsících roku 2007, zveřejnila loni v lednu TV Nova. Mezi Šloufovými kontakty byl mimo jiné šéf sekretariátu nejvyšší státní zástupkyně Josef Pavlík, který si s lobbistou telefonoval od října do poloviny prosince předloňského roku údajně nejméně ve 48 případech.

Šlouf ale již dříve popřel, že by se spolu cíleně bavili o nějaké konkrétní kauze. „Už ta skutečnost, že se dají lidé odposlouchávat bez rozhodnutí příslušných orgánů činných v trestním řízení, je zarážející. A každou nápravu v tomto směru proto vítám,“ řekl Právu ke stíhání konkrétního policisty před časem Šlouf.

Viník se nikdy nenašel

Podobné případy úniků odposlechů do médií přitom v minulosti končily v drtivé většině tak, že sice bylo zjištěno porušení zákona, ale nikdy nebyl nalezen konkrétní viník. Například žalobci z Prahy 1 měli na starosti případ úniku odposlechů hovorů mezi nynějším premiérem a šéfem ODS Mirkem Topolánkem a jeho spolupracovníkem Markem Dalíkem z vyšetřování údajného pokusu o korupci bývalého unionistického poslance Zdeňka Kořistky.

Také tam stejně jako v kauzách úniků odposlechů zastřeleného podnikatele Františka Mrázka či členů Berdychova gangu do médií byla věc odložena, protože se nepodařilo najít pachatele.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám