Hlavní obsah

Za pěstování konopí dostal pár z Bukoviny podmínku

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Senát Krajského soudu v Hradci Králové v pondělí vynesl tresty pro Mojmíra Miklicu (42) a Hanu Tichou (49) z Královéhradecka za pěstování konopí setého, z něhož se vyrábí marihuana. Miklicu soud potrestal ročním vězením s odkladem na 2 roky, Tichá dostala 1 rok a 4 měsíce s podmínkou na 2,5 roku.

Foto: iří Bednář, Právo

Mojmír Miklica a Hana Tichá na chodbě hradeckého soudu.

Článek

Soudci tak dali najevo, že není beztrestný ten, kdo si na zahradě vypěstuje konopí. A to i v případě, že se zůstane sporné, zda pěstitelé z rostlin vyráběli marihuanu a předávali ji někomu jinému.

Policie našla v roce 2002 na zahradě domu v Bukovině na Královéhradecku, který patří Tiché, 499 rostlin konopí. Znalci určili, že z tohoto množství by se dalo získat 1920 gramů účinné látky THC. Soud se přiklonil k tvrzení obžaloby, že samo pěstování konopí je nedovoleným držením omamné látky a odmítl námitky obhájců, že rostliny se na pozemek mohly dostat i jinak, než úmyslnou výsadbou.

„Například je tam mohli zanést ptáci, znalci to nevyloučili. Žádný zákon nenařizuje, že ten, kdo zjistí na svém pozemku rostliny konopí, je povinen je zničit,“ namítal advokát Tiché Josef Šlerka. Státní zástupce Vladimír Štěpánek ale argumentoval tím, že samo držení rostlin je přechovávání omamné látky, a tedy trestné podle příslušného zákona.

Případ se již táhne několik let

Případ soudy posuzují několik let a dostal se až k Ústavnímu soudu. Okresní a krajský soud v Hradci nejprve potrestal Miklicu dvěma lety s odkladem na tři roky a Tichou 2,5 lety se stejně dlouhou podmínkou. Nejvyšší soud pak rozsudky zrušil a věc vrátil zpět, krajský soud po doplnění dokazování uložil opět podmínky, i když o šest měsíců mírnější.

Dvojice se dovolala k Nejvyššímu soudu, ten tresty potvrdil a teprve po ústavní stížnosti se obžalovaní domohli zrušení rozsudku. Ústavní soud konstatoval, že předchozí rozsudek byl založen na nedostatečném důkazu o tom, že obžalovaní rostliny upravovali s cílem získat marihuanu.

Zatímco Tichá uvažuje o podání opětovného dovolání, advokát Šlerka se vyjádřit odmítl. „Rozhodnu se až po prostudování písemného odůvodnění. Spor je o tom, zda pouhé pěstování je či není výrobou omamné látky. Oni drogu nevyrobili a podle mého názoru ani nikdo neprokázal, že ji vyrobit chtěli,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám