Hlavní obsah

Smrt děvčátka otráveného muchomůrkou zůstane bez trestu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Za úmrtí sedmileté dívky z Ostravy, která se loni v srpnu otrávila muchomůrkou zelenou, nebude nikdo potrestán. Mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková v pondělí informovala, že kriminalisté prověřování případu odložili.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Muchomůrka zelená. Ilustrační foto

Článek

Kriminalisté se zabývali případným pochybením lékařů. Rodiče si totiž stěžovali na to, že lékaři otravu po prvním vyšetření neodhalili.

"Průběh otravy u děvčátka se projevoval zpočátku příznaky, kterými se mohou projevovat i další, častější choroby,“ konstatovala Holčáková. "Terapeutický postup lékařů byl shledán lege artis, tedy v souladu s dostupnými poznatky lékařské vědy,“ dodala.

Úmrtí děvčátka předcházel výlet rodiny do lesa a sbírání hub v okolí obce Lukavec. Nasbírané houby byly později základem pro guláš, který rodina následně zkonzumovala 2. srpna 2008 na oběd. Děti měly guláš jíst i k večeři. Další den měly zažívací potíže, děvče zvracelo.

Ani včasnější zásah nemusel pomoci

"V pondělí 4 srpna byla matka s dětmi u pediatra. Děti byly vyšetřeny a poslány k domácímu léčení. Večer byli rodiče s dětmi na pohotovosti, kde proběhlo další vyšetření a znovu děti zůstaly v péči rodičů. Děvče bylo hospitalizováno až dne 5. srpna 2008 v Městské nemocnici Ostrava, odtud bylo později převezeno do Fakultní nemocnice Ostrava-Poruba, kde zemřelo,“ dodala mluvčí.

Soudní znalec stanovil jako bezprostřední příčinu smrti otok mozku, který se rozvinul jako důsledek poškození vnitřních orgánů při otravě toxiny muchomůrky zelené. Podle znalce by přitom ani včasně stanovená diagnóza nemusela vést k záchraně života.

Reklama

Související články

Sedmiletá dívka zemřela na otravu houbami

Sedmiletá dívka zemřela ve čtvrtek dopoledne v ostravské fakultní nemocnici na otravu muchomůrkou zelenou. Dívenka spolu se svými rodiči a tříletým bratrem...

Výběr článků

Načítám