Hlavní obsah

Vandalové zničili v Opavě stovku hrobů

– Opava
Právo, Aleš Honus

Neznámí vandalové v noci na sobotu zcela zdevastovali hřbitov v Opavě-Kateřinkách. Zůstaly po nich vyvrácené náhrobky, rozkopané květiny a svíčky. Podle policie je poničeno sto hrobů.

Foto: Aleš Honus, Právo

Článek

„Byl jsem se tam před chvílí podívat a je to jedním slovem hrůza,“ konstatoval v sobotu odpoledne mluvčí opavské police René Černohorský. Dodal, že vandalové poničili odhadem přibližně stovku hrobů. „Škoda prozatím není vyčíslena, příští týden si budeme postupně předvolávat majitele všech poničených hrobů,“ dodal mluvčí.

Policie případ vyšetřuje jako trestný čin poškozování cizí věci, pachatelé jsou zatím neznámí.

„Prosíme o spolupráci veřejnost. Pokud by někdo mohl podat jakékoliv svědectví, byli bychom rádi, kdyby se obrátil na policii. Již teď je zřejmé, že to není práce jednoho pachatele, muselo jich být rozhodně více,“ dodal Černohorský.

Foto: Aleš Honus, Právo

Policie vylučuje, že by mohl být čin zaměřen proti určité skupině obyvatel – podle kriminalistů jde o čirý vandalismus.

Druhý útok za dva týdny

V sobotu na místo přicházely stovky pozůstalých aby se přesvědčili, zda jejich hrob zůstal útoku ušetřen.  „Já si myslím, že tohle nebyl schopen udělat normální člověk. Oni museli být úplně opilí nebo zdrogovaní, to není jinak možné,“ řekla Právu na hřbitově Ludmila Sýkorová. „Není to přitom poprvé, vandalové tady řádili už před dvěma týdny. Tehdy poničili asi deset hrobů. To, co udělali teď, ale nemá obdoby, je to hrůza, “dodala.

Foto: Aleš Honus, Právo

„Je to děs, těch poničených náhrobků..... Myslím, že škoda určitě půjde do miliónů. Jeden takový pomník přijde na minimálně čtyřicet tisíc. Levněji to dneska nikdo neudělá. Přitom mi připadá, že si vybírali schválně ty nejnovější a nejpěknější pomníky,“ řekla další žena.

Mluvčí policie René Černohorský potvrdil, že vandalové hřbitov skutečně poničili už před dvěma týdny. Nyní je ale škoda nesrovnatelná. „Pachatelé prvního útoku jsou dosud neznámí. Zatím nevíme, zda to má na svědomí stejný pachatel,“ řekl mluvčí.

Foto: Aleš Honus, Právo

FOTO: Aleš Honus, Právo

Foto: Aleš Honus, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám