Hlavní obsah

Soud nepotrestal policejního šéfa za úniky informací do podsvětí

– PLZEŇ
Právo, Patrik Biskup

Jít na ruku zločincům prošlo šéfovi policejního oddělení ze Sokolova Radku Nedělovi. Soud 37letého muže v pátek zprostil obžaloby ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Důstojník čelil podezření, že lidem ze zločineckého prostředí vynášel citlivé informace.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policista Radek Neděla (vpravo) u soudu se svým advokátem

Článek

Podle soudce Milana Tomeše jeho jednání není trestným činem. Podle státní zástupkyně policista porušil zákon tím, že několikanásobnému recidivistovi Dušanu Oračkovi sdělil jméno a státní příslušnost pachatele loupežného přepadení sokolovského baru ve Vítězné ulici a přislíbil mu i jeho fotografii. Oračko projevil zájem si tohoto člověka „na chvíli půjčit a postarat se o něj“. Jednalo se totiž o podnik provozovaný lidmi ze Zádamského gangu, ke kterému Oračko patřil.

„Obžalovaný požadované informace Oračkovi poskytl i přesto, že věděl o jeho násilnické minulosti. Tím toho muže vystavil reálnému nebezpečí způsobení vážné újmy na zdraví,“ konstatovala žalobkyně Renata Havelková.

Nedělovu „spolupráci“ s Oračkem prozradily odposlechy, jeho mobilní telefon měli napíchnutý detektivové z policejní inspekce. Z hovorů je patrné, jak Neděla velmi ochotně plní všechna Oračkova přání. „Tak už ho máme,“ oznamuje Neděla Oračkovi chycení pachatele zmiňované loupeže. „Můžeme si ho na chvíli půjčit?“ reaguje Oračko.

Dělat jsem to neměl. Bylo to v takové euforii.
Radek Neděla

 „Já bych ti ho rád půjčil, ale teď to nejde. Budeme mu sdělovat obvinění. Jestli ho pustí soudce na svobodu, zejtra nebo pozejtří, pak si ho můžeš vzít do ruky,“ pokračuje v hovoru Neděla. U soudu to komentoval slovy: „Dělat jsem to neměl. Bylo to v takové euforii. Měl jsem za to, že je spolumajitel toho baru. To, jak řekl, že se o toho pachatele postarají, jsem bral s nadsázkou.“

Podruhé podal Neděla pomocnou ruku Oračkovi, když potřeboval zjistit, co policie chystá na jeho kamaráda, dalšího z členů Zádamského gangu Martina Bláhu. Toho v té době plánovali zatknout detektivové z ÚOOZ.

"Požádali mě o to, abych kontaktoval Bláhu a pod legendou toho, že ho chce vyslechnout německá kriminálka, ho přiměl zůstat v Sokolově. Kolegové mě upozornili, že to může ještě někdo prověřovat. Taky za hodinu poté, co jsem domluvil s Bláhou, mi volal Neděla a ověřoval si to,“ sdělil policista Marek Hanzík.

Odposlechy vydaly následující telefonát Oračka Nedělovi: „Nějakej kapitán Hanzík z plzeňský kriminálky chce u vás vyslýchat Martina Bláhu z Vintířova. Martinovi volal telefonem, nevím teda, kde na něho vzal číslo, ale je to můj dobrej bráška. Víš, on se ptá, jestli to není na něho nějakej trik. Dej mi potom hned vědět.“ Neděla po ověření u plzeňského kolegy telefonuje zpět Oračkovi.

„Jak se mnou mluvil, tak si myslím, že on má čistě jenom pro ty Němce udělat ten úkon a nic jinýho ho nezajímá. Kdyby tam bylo za tím něco jiného, tak by mi to řekl. Z hlasu bych i třeba poznal, že je v tom něco jinýho.“ Neděla se hájil tím, že Oračko byl více jak deset let policejní informátor a údaje, které mu poskytl, měly být jakousi odměnou za jeho tipy na pachatele trestné činnosti.

Oračko, kterého zatkli v loňském roce detektivové z útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v souvislosti se zločineckými aktivitami vyděračského gangu bratrů Zádamských. U soudu odmítl vypovídat. „Nechci někomu ublížit,“ sdělil Oračko. Sám Neděla si ve svých výpovědích u soudu protiřečil. Jednou Oračka označil za skvělého tipaře a vzápětí zase za člověka, se kterým se za celou dobu sešel jen třikrát a předané informace nestály ani za to, aby mu za ně dal odměnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám