Hlavní obsah

Agent Minařík dostal za pojišťovací podvod 4,5 roku vězení

Právo, ČTK, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Brněnský krajský soud v pátek poslal bývalého agenta komunistické Státní bezpečnosti (StB) Pavla Minaříka za pojišťovací podvod na 4,5 roku do vězení. V roce 1996 nechal na Ukrajině zapálit nadhodnocený náklad optických vláken své firmy, aby pak mohl od Kooperativy vylákat mnohamilionové pojistné. Minařík vinu popírá.

Článek

Komunistický režim jej oslavoval jako hrdinu za to, že plánoval atentát na Rádio Svobodná Evropa. Soudy se touto kauzou zabývaly léta. Potrestán za to nebyl.

Minařík se po roce 1989 pustil do obchodů se dvěma přáteli - bývalými kolegy ze sovětské tajné služby KGB. Před 13 lety měla jeho firma Mink dodat ukrajinské firmě Invest Commercional Consulting přes 900 000 metrů skleněných optických vláken.

Zcela odmítám své nařčení a obžalobu jménem svým i svých přátel
Pavel Minařík

Při podpisu pojistné smlouvy s Kooperativou Minařík uvedl, že cena zboží je 41 milionů korun. Ve skutečnosti se ale cena vláken pohybovala kolem dvou milionů Kč. Když skončila vlákna v plamenech, dostal bývalý agent od pojišťovny 6,5 milionu korun. Odmítl nabídku Kooperativy, která mu chtěla pořídit nová vlákna.

Kolize za šest a půl miliónů

Na Ukrajinu je vezl řidič Miroslav Valetna. Podle své první výpovědi tam dostal u města Chust na olejové skvrně smyk, havaroval a vůz s nákladem shořel. Řidič údajnou kolizi přežil.

Případ byl v roce 1997 odložen. Po pěti letech ale Valenta změnil výpověď. Tvrdí, že jej zastavili Minaříkovi přátelé, vyhodili jej z auta, stroj zapálili a vyhrůžkami jej přinutili, aby hovořil o nehodě. Vedlo to k obnově vyšetřování. Právě mechanismus shoření vozidla je podle soudce Miroslava Nováka v celé kauze zcela klíčový. Znalci zjistili, že vůz byl skutečně zapálen, což potvrzuje výpověď řidiče Valenty.

Minařík se cítí okraden a podveden

"Zcela odmítám své nařčení a obžalobu jménem svým i svých přátel (dvojice bývalých agentů - partnerů z Ukrajiny). Otázkou je, kdo koho vlastně okradl. Byl jsem okraden, podveden. Byla to pojišťovna, která nedodržela své smluvní závazky," uvedl Minařík před rokem při zahájení procesu.

Pavel Minařík

Narodil se 29. června 1945 v Brně. V roce 1967 jej StB získala jako tajného spolupracovníka s krycím jménem Ulyxes, později Play.

Komunistická rozvědka Minaříka v roce 1969 vyslala do tehdejšího západního Německa, kde se uchytil jako hlasatel Rádia Svobodná Evropa. V letech 1969 až 1975 posílal bezbečnostním orgánům v ČSSR stovky zpráv. Po návratu do Prahy byl oslavován jako hrdina a StB jej použila v diskreditační kampani proti mnichovské rozhlasové stanici a české emigraci vůbec.

Na jaře 1990 odešel na vlastní žádost z ministerstva vnitra a začal se věnovat soukromému podnikání. Založil mimo jiné firmu Mink, jež se zabývá realitami a ekonomickým poradenstvím.

V roce 1991 byl podezřelý, že v polovině 70. let připravoval pumový výbuch v sídle rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa v Mnichově. První rozsudek, čtyři roky nepodmíněně, padl v září 1993. Proti verdiktu se však Minařík odvolal a případ nakonec skončil v červnu 2006 zproštěním obžaloby.

Minařík byl komunistickým režimem oslavován jako hrdina. Zpěvák Josef Laufer jej ve známé písni Dopis Svobodné Evropě nazval "statečným chlapíkem", jemuž děkoval za jeho "odvahu, rozum a sílu". Píseň byla poděkováním za to, že Minařík jako rozvědčík StB údajně plánoval pumový atentát na rádio sídlící v Mnichově. Soudy ale Minaříka po mnohaletých jednáních zprostily viny.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám