Hlavní obsah

Mladík pobodal ženu kvůli 50 korunám, dostal 14 let

Právo, Novinky, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Devatenáctiletý Marek Illík, který loni v červenci v Hradci nad Moravicí s nožem v ruce přepadl a okradl jednapadesátiletou ženu, byl v pátek Krajským soudem v Ostravě odsouzen na 14 let. Ženě, kterou Illík pobodal nožem, museli lékaři vyoperovat slezinu a dodnes trpí zdravotními problémy. Útočníkovo jednání obžaloba kvalifikovala jako pokus o vraždu a hrozilo mu 12 až 15 let.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Marek Illík u soudu tvrdil, že potřeboval peníze, které předtím propil a prohrál na automatech.

Článek

"Při zvažování výše trestu soud přihlédl ke způsobu provedení útoku a k jeho brutalitě. Vzali jsme v úvahu i to, že v minulosti byl obžalovaný trestán pro loupež,“ řekl ostravský soudce Miroslav Studnička. Navíc Marek Illík je podle znalců osobou s poruchou osobnosti, projevující se agresivitou a nezdrženlivostí. "Jsou zde nízké možnosti resocializace,“ dodal soudce.

Illík ženu přepadl loni 13. července na ulici v Hradci nad Moravicí. Začal ji bít, několikrát ji bodl nožem a odcizil jí necelých padesát korun. Soud jej poslal na 14 let do vězení.

Foto: Aleš Honus, Právo

Marek Illík při jednání soudu.

Marek Illík při jednání soudu.

FOTO: Aleš Honus, Právo

"Přiskočil ke mně a beze slova vysvětlení mě začal bít pěstmi do obličeje. Potom mne chytil kolem krku a já jsem najednou uviděla v jeho rukou nůž,“ vypověděla přepadená žena před soudem.

Piju vlastně každý den, připustil Illík

Illík je podle svých slov závislý na hracích automatech a alkoholu. "Piju vlastně každý den. Vždycky, když jsem dostal výplatu, jsem ji celou prohrál,“ řekl před soudem.

Rozsudek zatím není pravomocný. Po vyhlášení rozsudku obžalovaný na dotaz svého obhájce, zda se odvolá, řekl: "No jasně“. Lhůtu pro případné odvolání si ponechala také státní zástupkyně, takže případem se bude muset znovu zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám