Hlavní obsah

Samozvaný strážce zákona měl i auto s majáčkem, zatkli ho policisté

Právo, Milan Vojtek
Znojmo

Policistům se ve spolupráci se strážníky znojemské městské policie podařilo ulovit muže, který jezdil ve voze, upraveném jako policejní. Teď se bude zodpovídat přinejmenším ze spáchání trestného činu padělání a pozměňování veřejné listiny.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Sportovní Škoda Octavie RS se tvářila jako policejní vůz.

Článek

Dvaadvacetiletý mladík doplatil na přílišné sebevědomí. V sobotu projížděl nočním Znojmem a když viděl auto strážníků městské policie, „přátelsky“ na „kolegy“ zatroubil. Strážníci už ale věděli, že se jim v rajónu potuluje samozvaný dohlížeč na dodržování zákona a za autem se rozjeli.

Padělané povolení na modrý maják

Při kontrole našli ve Škodě Octavii neoprávněnou výbavu. Modrý policejní maják, výstražnou sirénu používanou u policie, červený zastavovací terč a pouta. Mladík měl průkaz strážníka městské policie, jenž se později ukázal padělkem. Maják a sirénu měl ve voze zdánlivě legálně.

„Měl je zapsány v technickém průkazu, jenže na základě padělaného potvrzení, že je to z důvodu zařazení do integrovaného záchranného systému,“ řekla Právu mluvčí znojemské policie Lenka Drahokoupilová.

K zadržení pomohla botička

Strážníci vše zdokumentovali, protože ale při noční kontrole nemohli účinněji zasáhnout a zajistit demontáž nepovolené výbavy, řidiče nakonec pustili. Jenže to už po seznámení s rádoby kolegou toužili také znojemští kriminalisté.

Řidič si asi liboval v provokování a ve čtvrtek parkoval na zakázaném místě. Policisté přivolali strážníky a ti vůz zajistili botičkou. Když mladík přivolal strážníky, ať mu botičku sundají, přijeli jsme si pro něj,“ popsala zajištění výtečníka mluvčí.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Sportovní Škoda Octavie RS se tvářila jako policejní vůz.

Sportovní Škoda Octavie RS se tvářila jako policejní vůz.

FOTO: Milan Vojtek, Právo

Servisní technik policejní výbavu odstranil

Servisní policejní specialista všechny prvky nepovolené výbavy demontoval, následně zmizí z dokladů k autu záznam o legálnosti výbavy. Mladíka mezitím vyslechli kriminalisté, kteří jej podezírají z trestného činu padělání a pozměňování veřejné listiny.

„V souvislosti se zajištěním vozu chceme vyzvat všechny, pokud je někdy kontrolovala podobná octavie a mají podezření o chování posádky, aby se se svým podezřením obrátili na policii,“ řekla mluvčí.

Majitel vozu není docela bezúhonný. „Muž byl pravomocně odsouzen za to, že na Jihlavsku stavěl cizince a ukládal jim pokuty, nejčastěji za rychlou jízdu,“ řekla mluvčí. O mladíkově jistotě v nepostižitelnost svědčí i skutečnost, že měl dokonce prezentaci své „policejní“ octavie na internetovém video portálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám