Hlavní obsah

Někdo vyměnil vzorek krve opilého řidiče, policie podvodníka nezná

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tachov

Před rokem stavěla policejní hlídka na Tachovsku řidiče, který si to s vozidlem šněroval od krajnice ke krajnici. Dechová zkouška potvrdila půldruhého promile alkoholu. Přesto za to nebyl nijak postižen. Pomohl mu k tomu podvod s klíčovým důkazem.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Někdo totiž vyměnil vzorek jeho krve tak, aby následné vyšetření žádné stopy po alkoholu neprokázalo. Protože podezření padlo na policisty, snažili se celé záhadě přijít na kloub detektivové z policejní inspekce.

A výsledek jejich několikaměsíčního pátrání? „Nepodařilo se nám zjistit, čí krev to byla a kdo ji vyměnil,“ konstatovala mluvčí inspekce Martina Lídlová. Inspektoři proto případ odložili s tím, že pachatel nebyl zjištěn. „Pokud bychom získali nové poznatky, prověřování můžeme znovu otevřít,“ dodala Lídlová.

Krev patřila cizí ženě

Devětatřicetiletý řidič po pozitivní dechové zkoušce souhlasil s odběrem krve. Policisté poté lékařem zapečetěnou zkumavku nechali do rána na služebně v lednici určené na biologický materiál tak, jak jim to ukládají interní předpisy. Druhý den vzorek poslali poštou na soudní lékařství. Jakoukoliv manipulaci s krví popřeli. Naopak když přišel negativní výsledek, sami o tom informovali nadřízené.

“Bylo nám podezřelé, že by při tak vysoké hodnotě alkoholu naměřené při orientační dechové zkoušce byla krev negativní. Nechali jsme proto udělat rozbor DNA odebraného krevního vzorku, který potvrdil, že krev není řidičova, ale patří cizí ženě,“ řekl Rudolf Císař z tachovského ředitelství policie.

Že by došlo k úmyslné nebo i nedbalostní záměně vzorku přímo na půdě ústavu soudního lékařství vyloučila jeho šéfka Helena Kvapilová. „To je prakticky vyloučené. Vzorky se pečlivě evidují a jde to přes čtyři lidi,“ prohlásila Kvapilová.

Ústav ročně laboratorně zpracuje pro potřeby policejního vyšetřování okolo čtyř tisíc vzorků krve a moči. „Nikdy se tady nic takového nestalo,“ dodala vedoucí ústavu.

O výsledcích rozboru krve ústav informuje policii do týdne. „Vzorek pak ještě uchováváme dalších sedm týdnů pro případ, kdyby se objevily nějaké pochybnosti, jako tomu bylo například ve zmiňovaném případě. Máme pak možnost udělat na vyžádání další expertízy,“ uzavřela Kvapilová.

Záměna krve pomohla podezřelému řidiči vyhnout se trestnímu stíhání za ohrožení pod vlivem návykové látky. „Neměli jsme důkaz a řidič konzumaci alkoholu popřel. Proto jsme museli případ odložit,“ vysvětlil Císař.

Podvody se vzorky už byly

Aféru spojenou se záměnou krevních vzorků už tachovská policie jednou zažila. V roce 1999 havaroval se služebním vozidlem bývalý člen vedení okresního policejního ředitelství Stanislav Barhoň. Kvůli podezření, že řídil opilý, mu kolegové nechali odebrat krev. Zkumavku s krví pak uložil tehdejší policejní ředitel Jan Kuržeja do lednice svého sekretariátu, kde ji Barhoň vyměnil.

Kuržeju následně státní zástupce obvinil ze zneužití veřejného činitele s odůvodněním, že jednal v rozporu z obvyklými postupy, když si vzorek Barhoňovy krve osobně vyžádal a uložil ve svém sekretariátu. Okresní soud ho uznal vinným, ale Krajský soud v Plzni ho v odvolacím řízení obžaloby zprostil.

Reklama

Výběr článků

Načítám