Hlavní obsah

Koupil si benzín a zapálil se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obrovský šok zažila obsluha čerpací stanice v Praze na Barrandově. Když prodávali teprve osmnáctiletému mladíkovi osm litrů benzínu, netušili, že se chce upálit. Po chvíli ho spolu s přijíždějícími řidiči hasili.

Článek

Mladík nejdříve nechal u svých kamarádů dopis na rozloučenou ve verších pro svou rodinu. Ta ho ihned začala hledat. Bohužel ho našla až kolem půlnoci v sanitce pražské záchranné služby.

Chlapec totiž přišel na benzínku, koupil si osm litrů benzínu Natural 95, popošel asi dvacet metrů, koupeným benzínem se polil a zapalovačem zapálil. Obsluha pumpy a přijíždějící řidiči ho uhasili a přivolali záchranku.

Mladík je v kritickém stavu

Lékaři poskytli zraněnému přímo v terénu první pomoc, zajistili životní funkce pomocí přístrojů a převezli ho do vinohradské nemocnice. "O půlnoci dovezli pacienta s popáleninami třetího stupně na 82 procentech těla, zasaženy byly i dýchací cesty, jeho stav je kritický," řekl ČTK k případu primář kliniky popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Ludomír Brož.

"Zahájili jsme okamžitě protišokovou terapii a provádíme uvolňující nářezy na popálených plochách. Muž je uměle tlumen a dýchá za něj přístroj. Další převazy budou následovat podle potřeby, aby plochy byly udrženy co nejdéle sterilní," dodal primář Brož.

Případy sebevražd upálením a pokusů o ně se v posledních letech množí, letos už jich tak bylo zřejmě 16. Naposledy se k podobnému způsobu odchodu ze světa odhodlal v polovině července mladík ve Frýdku-Místku.

Případy sebevražd upálením za tento rok

březen 2003 - 19letý mladík se polil benzínem a zapálil na Václavském náměstí v Praze; zemřel po 40 minutách

březen 2003 - duševně nemocný 21letý muž se pokusil v Poličce na Svitavsku o sebeupálení; lékaři ho zachránili

březen 2003 - na brněnském Ústředním hřbitově nalezli uhořelou 50letou ženu; polila se benzínem, sedla si na lavičku a zapálila se; byla pacientkou psychiatrické léčebny

duben 2003 - jednadvacetiletý vysokoškolák se upálil na parkovišti na Karlovarské třídě v Plzni; zemřel na místě; důvod sebevraždy popsal v dopise na rozloučenou, má jím být nespokojenost se současným stavem společnosti

duben 2003 - 42letý muž se upálil ve Velké Chyšce na Pelhřimovsku; bál se nastoupit do vězení

duben 2003 - pacient Psychiatrické léčebny v Jihlavě se pokusil upálit; způsobil si popáleniny na 30 procentech těla

červen 2003 - stejně si na život sáhl 45letý muž v jednom českobudějovickém zahradnictví; lékaři jej zachránili

červen 2003 - 52letý muž se zapálil v Jankovicích na Kroměřížsku; svým zraněním podlehl

červenec 2003 - 21letý narkoman se upálil ve sklepě ve Frýdku-Místku, kde žil

Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám