Hlavní obsah

Soud potvrdil hajlujícímu násilníkovi 12 let za pobodání mladíka

Právo, Novinky, ČTK, Josef Koukal, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vrchní soud v Praze definitivně potvrdil 12 let vězení pro Lukáše Vorobela. Loni v květnu pobodal 22letého Jakuba Štěrbíka za to, že jej okřikl, když Vorobel hajloval. Trest soudci vynesli za pokus o vraždu, potvrdili také soud pro Vorobelova kumpána Martina Vachtu.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Lukáš Vorobel v soudní síni v doprovodu vězeňské služby.

Článek

Soud potvrdil výši trestu, který muži v lednu uložil českobudějovický krajský soud. Vorobel loni v květnu ve Strakonicích pobodal Jakuba Štěrbíka, který jeho a Vachtu napomenul kvůli tomu, že hajlovali a provolávali protižidovská hesla.

Muž po útoku ochrnul a i po několikaměsíční rehabilitaci měl zdravotní problémy. Středeční rozhodnutí je pravomocné, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu. Nože se tehdy podle spisu chopil i Vachta, který podle prvoinstančního verdiktu pořezal Štěrbíkova kamaráda, jenž chtěl Vorobelovi v útoku zabránit.

Vachtovi krajský soud uložil tříletý nepodmíněný trest za pokus o ublížení na zdraví. I v jeho případě odvolací senát výši trestu potvrdil.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Martin Vachta v soudní síni v doprovodu vězeňské služby.

:. Martin Vachta v soudní síni v doprovodu vězeňské služby.

FOTO: Petr Pokorný, Právo

Lukáše Vorobela obžaloba vinila z toho, že loni 10. května na strakonické křižovatce ulic Ellerova a U Náhonu vykřikoval spolu se svým komplicem Martinem Vachtou nacistická hesla "Sieg Heil“ a "Židi do plynu“ a oba zvedali pravici.

Poté, co je okřikl dvaadvacetiletý Jakub Štěrbík, ho Vorobel po krátkém konfliktu bodl útočným nožem zezadu do krku. Na pomoc těžce zraněnému přispěchal kamarád Stanislav Vodička, kterého pak nožem napadl Vachta. Vodička utrpěl lehká zranění, Štěrbíka zachránil jen rychlý zásah lékařů. Po útoku ochrnul a i po několikaměsíční rehabilitaci je stále v pracovní neschopnosti. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám