Hlavní obsah

VIDEO: Výpověď zdravotní sestře kvůli záměně dětí je platná, rozhodl soud

– TŘEBÍČ • Aktualizováno
Právo, Novinky, Jaroslav Soukup, Jana Pechová

Výpověď zdravotní sestře Zdeňce Mládkové, kterou jí dala třebíčská nemocnice kvůli záměně novorozenců, platí. V úterý o tom rozhodl třebíčský soud. Nemocnici se podařilo u soudu prokázat, že sestra v prosinci 2006 porušila pracovní předpisy a minimálně nezabránila záměně Nikoly Trojanové a Veroniky Čermákové.

Článek

Mládková nebyla u soudu přítomna. Její advokátka Milada Blumaierová po vynesení rozsudku před novináři utekla, a tak zatím není zřejmé, zda využijí 15denní lhůtu pro dovolání k brněnskému krajskému soudu.

Dívky byly vyměněny v třebíčské nemocnici v den porodu 9. prosince 2006. Libor Broža se necelý rok poté nechal od kamarádů vyprovokovat k testům DNA, protože, i když jsou on i jeho žena tmavovlasí, dítě bylo světlovlasé a modrooké. Vyšlo tak najevo, že Libor Broža není otcem Nikoly, a dokonce že ani jeho partnerka není její matkou.

„Rozhodnutí senátu nebylo jednoduché jak z hlediska právního, tak z hlediska skutkového posouzení,“ přiznal soudce Jan Tesař. „Z judikatury však vyplývá, že výpovědní důvod nemusí být podán vyčerpávající formou. Musí z něj ale být jasné, o co se jedná,“ uvedl soudce. O zřetelnosti důvodu podle rozhodnutí třebíčského soudu není pochyb, po formální stránce pak byla výpověď dána i projednána v pořádku.

Mládková obdržela výpověď v říjnu 2007 za závažné porušení výkonu pracovních povinností. Právní zástupce nemocnice Martin Urbášek soudu tvrdil, že Mládková předložila matkám nesprávné děti a následně nezkontrolovala jejich identifikaci.

V souvislosti s případem bylo potrestáno celkem sedm zaměstnanců nemocnice. Nebylo však prokázáno, že by kdokoliv vyměnil děti úmyslně, nedošlo proto ke spáchání trestného činu.

Rodiny chtěly 12 miliónů

Obě rodiny by měly na základě lednového rozhodnutí brněnského soudu dostat odškodnění v celkové výši 3,3 miliónu korun. Nemocnice se však proti tomuto verdiktu odvolala.

Nemocnice původně nabízela každé z rodin 300 tisíc korun. Ty naopak požadovaly celkem 12 miliónů korun.  Partneři Jaroslava Trojanová a Libor Broža, díky kterým se na výměnu přišlo, dostanou 1,2 miliónu korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Broža obdrží 350 000 korun, Trojanová 700 000 korun, dcera Nikola 150 000 korun. Dostanou tak o 900 000 míň než Čermákovi. Podle soudce kvůli tomu, že znali výsledky testů DNA a místo toho, aby problém řešili v nemocnici, hádali se doma o otcovství dcery.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám