Hlavní obsah

Soud vyslechl mladíkovo přiznání k vraždě bezdomovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Chovanec výchovného ústavu sedmnáctiletý Václav Kubín se v pondělí u pražského městského soudu přiznal, že po hádce loni v říjnu mnohočetnými ranami nožem zabil padesátiletého bezdomovce Jana Šimůnka přezdívaného Otík. Soud pokračuje v úterý, mladíkovi hrozí vzhledem k věku maximálně deset let vězení.

Článek

"(Otík) chtěl, abych s ním šel ještě pít, ale mně už se nechtělo, začali jsme se hádat, on na mě útočil a já se bránil," vysvětloval svůj čin drobný mladík.

O deset centimetrů vyšší a o deset kilo těžší Otík se o Kubína staral v době, když byl na útěku z ústavu. Kubín s ním žil v hospodářské budově zámku Petrovice v Edisonově ulici v Praze 10 a žil z podpory, kterou Otík pobíral.

"Když nepil, byl na mě hodný, staral se o mě jako táta," uvedl Kubín.

Vraždou se chlubil v hospodě

Osudného říjnového dne si Otík podle Kubína vyzvedl podporu a jako obvykle ji šel propít. Prošli spolu několik hospod, vypili každý asi deset piv a deset skleniček ferneta či "zelené". Cestou domů se prý pohádali, protože Kubín již nechtěl jít do dalších výčepů.

"Začal do hádky tahat mou rodinu, mou mámu, pak mě strhl na zem židlí," popisoval události Kubín. Postupně prý Otíka při rvačce bodal dvěma noži a nakonec jej třikrát bodnul ostrou vidlicí. Když viděl, že je mrtvý, svázal ho lanem a odtáhl do koupelny, kde jej zaházel věcmi.

Poté se v hospodě svěřil svým známým. Kriminalisté se o zločinu dozvěděli od člověka, který na toaletách v restauraci vyslechl rozhovor o vraždě. Policie pak našla v označené budově pod hromadou starých hadrů bezdomovcovo zakrvácené tělo. Kubína dopadli po dramatické honičce v parku U Nikolajky v Praze 5. Mladík vylezl na strom, ale nakonec se vzdal.

Před vraždou přepadl dva chlapce

Kubínovi rodiče jsou rozvedeni, otec se k synovi od jeho 14 let nehlásí, matka však jeví zájem. Poté, co se vypořádala s problémy s pitím, založila novou rodinu, o níž se podle svého syna vzorně stará.

"Mámu mám rád, ona chtěla, abych žil u nich, ale mě táhla svoboda," řekl Kubín.

Na útěku z výchovného ústavu se sedmnáctiletý hoch živil další trestnou činností, za kterou nyní stojí před soudem. Pár dní před vraždou přepadl v okolí zámku dva třináctileté chlapce a chtěl po nich mobily a peníze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám