Hlavní obsah

Při podvodu se stronciem přišel zbrklý obchodník o 6,5 miliónu korun

– CHEB
Právo, Patrik Biskup

Mohl to být podnik jeho života, místo pohádkového zisku však teď podvedený muž zpytuje svědomí za svoji naivitu. Řeč je o člověku, který naletěl sedmačtyřicetiletému podvodníkovi z Chebska. Nechal se přesvědčit a zaplatil mu několik miliónů korun, aby mohli společně zrealizovat obchod se vzácnými kovy za čtyři miliardy korun.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

Podvodníka tento týden zatkli západočeští kriminalisté, a to v době, kdy se chystal s penězi odletět do Karibiku. „Je obviněn z trestného činu podvodu,“ potvrdil policejní důstojník z  hospodářského odboru Krajského policejního ředitelství  v Plzni.  Hrozí mu za to dvanáct let vězení. Soudce na něho ve čtvrtek uvalil vazbu.

Obviněný muž měl podvod předem velmi pečlivě připravený. Věděl o tom, že v Německu je uskladněno stroncium a baryum v hodnotě 138 milionů dolarů, se kterým je možné po zaplacení zálohy obchodovat.

„Oslovil proto poškozeného muže, zda s ním do toho kšeftu půjde. Aby vzbudil ještě větší důvěru, vzal ho sebou do Německa k notáři, který potvrdil, že po zaplacení zálohy může zboží z depozitního skladu uvolnit, a tím se stane pro ně volně obchodovatelným. Další společnou schůzku domluvil obviněný muž ještě s německým expertem, který hovořil o velmi výhodném obchodu,“ řekl policejní zdroj.  

Zaplatil a podvodníka už neviděl

Poškozený muž  bez váhání na vše kývl, ihned si na to půjčil peníze a jako záruku zastavil dům svých rodičů v Praze. Novému „parťákovi“ předal na přelomu loňského a letošního roku šest a půl miliónu korun v hotovosti. Od té doby neviděl ani jeho ani peníze. Obrátil se proto na policii.

„Nevěřil jsem tomu, že by mě mohl napálit. Všechno bylo tak věrohodné,“ svěřil se kriminalistům muž, který se živí jako poradce zahraničních diplomatů. Za jeho milióny si  podvodník koupil rodinný dům a své přítelkyni nové auto. Se zbytkem peněz se chystal do ciziny. Ještě než ale stačil zmizet, detektivové zasáhli.

„Věděli jsme, že chce opustit republiku. To celou realizaci případu uspíšilo.  Zajistili jsme mu dům, auto i peníze, které měl připravené s sebou na cestu na Kubu,“ uzavřel policista.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám