Hlavní obsah

Podezřelého z pokusu loupeže 60 miliónů soud osvobodil

Právo, Petr Pokorný
ČESKÉ BUDĚJOVICE
Aktualizováno

Bez trestu odešel ve čtvrtek od Krajského soudu v Českých Budějovicích dvaatřicetiletý recidivista Michal Semlička z Mostu. Přitom mu hrozilo až 15 let vězení za údajný pokus o přepadení automobilu bezpečnostní agentury převážejícího 60 miliónů korun.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Michal Semlička u soudu

Článek

Podle obžaloby Semlička v noci na 11. srpna 2007 nastražil u Ševětína na Českobudějovicku zastavovací pás, aby poškodil pneumatiky opancéřované dodávky bezpečnostní agentury G4S Cash Services.

Vůz ale i se třemi proraženými pneumatikami dojel až na osvětlenou čerpací stanici u Veselí nad Lužnicí, která je také monitorována kamerami. Pracovníci agentury považovali defekt na kolech za běžnou událost, proto ho ani neoznámili policii. Peníze pak do Prahy dovezl náhradní vůz.

Z loupeže se Sekničku snažil usvědčit jeho známý Martin Niederer, jehož svědectví bylo hlavní důkazem. Semlička se nikdy k činu nepřiznal a stále tvrdil, že je nevinný. Důkazy proti němu soud označil za nedostatečné. Pachatelem mohl být jak Semlička, tak Niederer či třetí osoba.

„Bylo prokázáno, že ke skutku došlo, nebylo však prokázáno, že by ho spáchal právě obžalovaný. V této situaci musel soud rozhodovat podle pravidla: V pochybnosti ve prospěch obžalovaného,“ konstatoval v odůvodnění rozsudku předseda senátu Slavomír Cirhan.

Verdikt dosud není pravomocný. Státní zástupkyně Daniela Přibylová se totiž k rozsudku nevyjádřila a ponechala si zákonnou lhůtu pro podání odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám