Hlavní obsah

Gang padělatelů stráví za mřížemi dohromady přes 80 let

Právo, Petr Kozelka
BRNO

Vysoké tresty za padělání peněz a podvod padly ve středu u brněnského Krajského soudu. Soudce Daniel Plšek rozdělil mezi třináct obžalovaných celkem 90 let, z toho 83 let a deset měsíců stráví členové nebezpečného gangu za mřížemi, zbytek tvoří podmíněné tresty. Celé jednání provázela přísná bezpečnostní opatření, obžalované strážili policisté v kuklách se samopaly.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Šéf gangu Pavlo Nykolyuk (uprostřed) stráví za mřížemi 13 let.

Článek

Údajný šéf tzv. Luhaňské brigády a hlava celého obchodu s padělanými stodolarovými bankovkami Ukrajinec Pavlo Nykolyjuk si posedí ve vězení 13 let, stejně tak jako jeho pravá ruka Ázerbájdžánec Vadim Karapetian. Jen o rok méně dostal Srb Dragoman Tošič, s jedenácti lety vězení odešli od soudu Ukrajinci Pavlo Bajkalov a Vadim Zajac.

Ostatní členové gangu vyvázli s mírnějšími tresty. Skupina se živila tím, že zřejmě od izraelských překupníků nakupovala falešné stodolarovky, které v České republice udávala jako pravé. Na konci roku 2004 měli šéfové gangu k dispozici až 100 000 falešných dolarů, ty hodlali směnit ve výhodném kursu za koruny. Na výhodnou nabídku nalákali jednoho obchodníka, který nakoupil v dobré víře 40 tisíc dolarů a 10 tisíc euro. Samozřejmě falešných.

„Muž s penězi zašel do směnárny, kde mu řekli, že jsou padělané. Žádal proto vrácení peněz, na schůzce s členy skupiny si tito sice vzali falešné peníze zpět, ale částku 1 135 000 korun, kterou muž zaplatil, už mu nevrátili,“ řekl v rozsudku soudce Plšek. Skupina ještě do konce roku 2004 nakoupila dalších padělaných 140 000 dolarů.

Níže postavení členové se pak snažili v menších částkách udat peníze po směnárnách nebo nočních podnicích a hernách.

„Důkazy zcela podporují podanou obžalobu, soud detailně prozkoumal vazby mezi jednotlivými obžalovanými, kteří neměli žádnou věrohodnou verzi, jak svoje počínání vysvětlit. I na základě odposlechů byli všichni jednoznačně identifikováni,“ dodal soudce Plšek. Někteří obžalovaní i státní zástupce se na místě odvolali, případ tak projedná ještě Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám