Hlavní obsah

Cvičení s falešnou lavinou policisty rozladilo, šetřit ho ale nebudou

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TRUTNOV

Policie dává ruce pryč od úterní kauzy utajeného cvičení krkonošské horské služby vydáveného za ostrý zásah při záchraně lavinou zasypaných turistů. Policisté ve středu uvedli, že nemíní věc prověřovat jako trestný čin šíření poplašné zprávy, přesto je ale postup horských záchranářů rozladil, protože byli mimo hru.

Článek

"Pro nás to definitivně skončilo. Nemíníme a ani jsme v podstatě nechtěli v tomto případě provádět nějaké úkony. Nebudeme to zároveň šetřit ani jako šíření poplašné zprávy, jak je nám podsouváno. Chceme pouze vyvolat schůzku mezi námi a záchranáři, kde bychom si stanovili pravidla, aby k podobným nedorozuměním v budoucnu nedocházelo," konstatoval mluvčí policie v Trutnově Jiří Prouza.

Policisty rozladilo, že byli v průběhu utajeného cvičení, vydávaného zprvu za ostrý zásah při vyprošťovaní obětí zasypaných lavinou, postaveni mimo hru. "Kvůli prvotním zprávám horské služby o záchranné akci šířila policie mylné informace," podotkl mluvčí. Ústředí Horské služby však mělo krátce před cvičením policii informovat.

Kde se stala chyba?

"Pokud vím, republikový náčelník Jiří Brožek měl dát policistům včas zprávu. Šlo o to cvičení co možná nejvíce přiblížit skutečnému zásahu. Jinak by postrádalo daný smysl. To pochopitelně obnášelo i maximální možné utajení," přiblížil Pavel Jirsa z krkonošské horské služby patřící k velmi úzkému okruhu do akce zasvěcených záchranářů.

"Předpokládali jsme, že policie jakožto součást Integrovaného záchranného systému, bude o akci vědět. Chyba není na naší straně. Bude nutné prověřit fungování komunikace mezi jednotlivými složkami záchranářů," dodal náčelník krkonošských záchranářů Adolf Klepš.

Záchranáři z Krkonoš v úterý odpoledne totálně zmátli sdělovací prostředky. Lavina, který údajně spadla v údolí Bílého Labe v lokalitě Stříbrného hřbetu u Špindlerova Mlýna, měla podle prvotní záhadně uniklé informace zasypat trojici turistů, kteří svévolně pronikli do uzavřené oblasti.

Skutečnost nakonec potvrdila běžný výcvik padesátky krkonošských záchranářů nacvičujících v lavinami ohrožené lokalitě záchranu zasypaných osob. Většina záchranářů zprvu považovala zásah za ostrou akci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám