Hlavní obsah

Prezident jí odpustil už tři tresty, kradla ale znovu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Pětapadesátiletá vozíčkářka Zdenka Čonková, které před loňskými Vánocemi prominul prezident Václav Klaus ze zdravotních důvodů tři nepodmíněné tresty za krádeže, se ocitla ve středu znovu před Okresním soudem v Ostravě.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zdeňka Čonková, které dal prezident milost, u soudu vysvětluje další krádež.

Článek

Jen pár týdnů poté, co dostala od Klause milost, ji totiž přistihli v ostravském Kauflandu s invalidním vozíkem, napěchovaným kradeným hovězím masem a dalšími potravinami v hodnotě přes tisíc korun.

Žena, která má kvůli těžké cukrovce amputovanou nohu, přijela k soudu na vozíku v doprovodu svých příbuzných. Přestože po svém přistižení se ke krádeži přiznala, před soudkyní prohlásila, že nic nesebrala. Na otázky přitom odpovídala jen jedním slovem - většinou ano, nebo ne.

V minulých letech byla odsouzena pětkrát - pokaždé za krádeže potravin v obchodech. Jak podmíněné tresty, tak i trest obecně prospěšných prací, se ale u ní minuly účinkem. Nakonec následovaly tři nepodmíněné tresty v délce jedenácti měsíců.

Do vězení ale nenastoupila, protože loni v srpnu se její zdravotní stav zhoršil a kvůli cukrovce žena přišla o nohu. Proto jí prezident těsně před Vánocemi vězení prominul.

O vině nejsou všichni přesvědčeni

Ženy se u soudu před novináři zastal známý romský aktivista Kumar Wishwanathan. Podle něj zboží do invalidního vozíku nastrkal hlavně přítel její dcery. „Je to paní, která se sebou nechá manipulovat a je možné, že ji někdo z blízkých zneužívá. Není sama schopna se bránit,“ řekl.

Příbuzní ale tvrdí, že žena skutečně kradla. „Dělá to pořád. Nevím, co s ní mám dělat. Požádám, aby byla zbavena svéprávnosti a převezmu trestní zodpovědnost za ní," řekl manžel Čonkové Viliam Čonka.

Jediný, kdo u soudu vypovídal jako svědek, byl detektiv z  Kauflandu. „Už když jsme je viděli, bylo něco po sedmé večer, věděli jsme, že něco bude. Jsou to známé firmy. Sledovali jsme je pomocí kamerového systému. A když vyjeli z uličky a najednou bylo ve vozíku méně zboží, než tam měli, zadrželi jsme je. Zboží měla v invalidním vozíku, seděla na několika kilogramech hovězího masa na guláš," vypověděl detektiv.

Soudkyně nakonec vyhověla žádosti právní zástupkyně o přezkoumání zdravotního stavu obžalované, a proto hlavní líčení odročila na 6. května za účelem vyhotovení psychiatrického posudku. Pokud bude žena uznána jako trestně odpovědná, hrozí jí nyní už jen nepodmíněný trest v délce do dvou let.

Reklama

Výběr článků

Načítám