Hlavní obsah

Tajné lavinové cvičení horské služby hodlá prověřit policie

– TRUTNOV
Právo, Vladislav Prouza

Cvičení Horské služby mající v úterý odpoledne prověřit akceschopnost záchranářů hodlá prošetřit policie. Policisty rozladilo, že byli v průběhu utajené akce, vydávané zprvu za ostrý zásah při vyprošťovaní obětí zasypaných lavinou, postaveni mimo hru.

Článek

"Jaký zvolíme postup, ještě zvažujeme. Každopádně došlo k tomu, že policie na základě zpráv Horské služby šířila mylné informace, což by se stávat nemělo. Preferujeme standardní praxí osvědčené postupy, kdy je policie, tak jako tomu bylo vždy o podobných záležitostech, dopředu informována," podotkl mluvčí policie v Trutnově Jiří Prouza.

Mluvčí zároveň nepotvrdil údajně prioritní snahu policistů směřovat případ k trestnému činu poplašné zprávy.

"Obecně jde v těchto případech vždy o jednu z mnoha alternativ, která však byla bez našeho přičinění upřednostněna," poznamenal Prouza. Ústředí Horské služby však mělo krátce před akcí policii informovat.

Maximální možné utajení

"Pokud vím, náčelník Jiří Brožek měl dát policistům zprávu. Šlo o to cvičení co možná nejvíce přiblížit skutečnému zásahu, jinak by postrádalo daný smysl. To pochopitelně obnášelo i maximální možné utajení," přiblížil Pavel Jirsa z krkonošské Horské služby, patřící k velmi úzkému okruhu do akce zasvěcených záchranářů.

Záchranáři z Krkonoš v úterý odpoledne nechtěně zmátli sdělovací prostředky. Lavina spadlá v údolí Bílého Labe v lokalitě Stříbrného hřebenu u Špindlerova Mlýna měla podle prvotní záhadně uniklé informace zasypat trojici turistů, kteří svévolně pronikli do uzavřené oblasti.

Siréna nezněla, vrtulník nestartoval

Skutečnost nakonec potvrdila běžný výcvik padesátky krkonošských záchranářů nacvičujících v lavinami ohrožené lokalitě záchranu zasypaných osob. Většina záchranářů považovala zásah za ostrou akci.

Znaky události ale vypovídaly o cvičení majícím prověřit připravenost záchranářských složek. Špindlerovým Mlýnem nezněla siréna svolávající při podobných událostech členy Horské služby a nevzlétl ani záchranářský vrtulník. Situace v horském středisku nijak neodpovídala pádu laviny s tragickými následky.

Spekulace o zasypaných záchranářích

"Během cvičení došlo k imitaci vyprošťování trojice figurantů z pod laviny. Opravdu nevím, odkud vzešla spekulativní, nikým z povolaných nepotvrzená informace o zasypaných lidech lavinou a už vůbec ne o záchranářích uvízlých pod lavinou, která se měla uvolnit během cvičení," doplnil Ludvík Strejček z operačního střediska krkonošské Horské služby ve Špindlerově Mlýně.

"Proběhlo ostré cvičení, o němž předem věděl pouze úzký okruh lidí. Chtěli jsme prověřit především akceschopnost dobrovolníků," poznamenal mluvčí Horské služby Jan Slánský.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám