Hlavní obsah

VIDEO: Kamión se několika salty zřítil ze srázu pod dálnici

Právo, Milan Vojtek, Petr Kozelka
VELKÉ PAVLOVICE
Aktualizováno

Hrůzostrašně vyhlížející dopravní nehoda se odehrála v úterý odpoledne na 34. kilometru dálnice D2 mezi Velkými Pavlovicemi a Rakvicemi na Břeclavsku. Kamión se po nárazu do jiného nákladního vozu, který stál v odstavném pruhu, zřítil z asi desetimetrového srázu.

Článek

Kolem 16:30 řidič kamiónu s mléčnými výrobky zastavil kvůli poruše svého auta. Ještě před tím, než stačil vystoupit z kabiny, ucítil silný náraz do zadní části svého kamiónu a viděl, jak se vedle něj smýká další nákladní auto s přívěsem.

„Na palubní desce se mi objevila signalizace poruchy, tak jsem zastavil. Chtěl jsem vystoupit z auta a čekal jsem, až projedou další vozy kolem, čtyři projely, pátý do mě narazil. Byla to rána, pak jsem viděl jen jiskry a rotující kamion,“ řekl řidič.

Druhý kamión byl po nárazu neovladatelný a v několika přemetech se celá těžká souprava skutálela do hloubky asi 10 metrů pod dálnici.

Jako zázrakem řidič tohoto kamiónu vyvázl naprosto bez zranění. Škoda byla na místě odhadnuta na milióny korun.

Průjezd v místě nehody musel být omezen na levý jízdní pruh.

Na dálnici vyteklo 400 litrů nafty

Podle policistů nezpůsobila nehoda dvou kamiónů větší problémy v dopravě. Po ohlášení nehody ale na místo vyrazilo celkem sedm hasičských jednotek, a dokonce vzlétl i vrtulník. 

"Byl vyhlášen tak velký poplach, protože podle prvních informací se z jednoho havarovaného kamiónu kouřilo a vypadalo to, že hoří náklad. To se naštěstí nepotvrdilo," řekl mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

Z nádrží kamiónů ale uniklo 400 litrů nafty, z toho 300 litrů do půdy a 100 litrů na vozovku. "Hasiči tak odčerpávají zbytek z nádrží nákladních aut a vyrozuměli jsme Českou inspekci životního prostředí,“ dodal Haid.

:. Hasiči odčerpávají naftu z převráceného kamiónu.foto: Právo/Milan Vojtek

Od začátku února využívají hasiči při zásazích na dálnici i zmíněný vrtulník. "Když dojde k nehodě, dálnice se zablokuje a hasiči se nemohou dostat na místo. Proto máme tým, který se na místo dopraví vrtulníkem i s technikou potřebnou k vyproštění osob,“ upřesnil Haid.

Zásah hydraulické techniky nebyl naštěstí zapotřebí, nehoda se obešla bez zranění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám