Hlavní obsah

Trojice mužů kradla auta, přepadala banky i pošty

Právo, Petr Kozelka
BRNO

Dlouhé měsíce byli postrachem celé jižní Moravy i Vysočiny. Trojice lupičů přepadala lidi v luxusních autech, vydírala, kradla a loupila celkem třináctkrát. Nakonec však nad mladíky spadla klec a v úterý stanuli před brněnským Krajským soudem. Vůdci party Lukáši Bejdákovi (26) a kumpánům Martinu Mahrovi (29) a Jiřímu Partlovi (29) hrozí až 12 let vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zleva Jiřího Partla, Martina Mahra a Lukáše Bejdáka přivedla k soudu eskorta.

Článek

Na první akci vyrazili Bejdák s Mahrem v říjnu 2006. Pod záminkou prohlídky podlahy vylákali na chatu v Rájci na Blanensku Rakušana Franze L. Nastříkali mu do očí slzný plyn a chtěli po něm výkupné 200 000 eur za dceru, kterou údajně unesla ruská mafie. Nakonec muže obrali o 100 000 eur.

„V květnu 2007 na silnici za Tišnovem zablokovali vozem Ford Fiesta cestu Italovi v mercedesu. S pistolemi v rukou ho donutili vystoupit a vlézt do kufru jeho vozu. Odvezli ho na Žďársko do lesa, kde ho oloupili a přivázali ke stromu. V mercedesu pak odjeli,“ popsal další skutek státní zástupce Ivan Hrazdira s tím, že Italovo luxusní auto lupiči prodali za 60 000 korun.

V rychlém sledu následovaly dvě přepadení bank na Žďársku. Pozornosti lupičů neušel ani zemědělský areál na Pelhřimovsku nebo pošta na Blanensku.

Bejdák, který už byl v minulosti trestaný za krádež, se na policii ke všemu přiznal a popsal loupeže. Partl se u soudu málem rozplakal a soudce Jiřího Stýbla se snažil obměkčit popisem svého vzorného života. Ten prý skončil ve chvíli, kdy po něm Bejdák požadoval vrácení dluhů z dřívějška.

„Nebýt jeho, nebylo by loupeží. A nestalo by se, že můj syn bude vyrůstat bez táty,“ slzel Partl. Verdikt nad lupiči by mohl v Brně zaznít do konce března.

Reklama

Výběr článků

Načítám