Hlavní obsah

Z muzea ukradli dva samopaly z války

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM
Aktualizováno

Dvojice samopalů z druhé světové války, ruský Špagin a německý MP - 40, zmizela v noci z neděle na pondělí z muzea ve Dvoře Králové nad Labem. Zloději pronikli do muzejního objektu oknem okolo druhé hodiny ráno.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Z muzea zmizely dva funkční samopaly. Ilustrační foto.

Článek

Samopaly znehodnocené zavařením úderníků tvořily od 70let minulého století součást stálé muzejní expozice věnované období druhé světové války. Muzeu vznikla škoda 43 tisíc korun. "Šlo o znehodnocené zbraně mající význam pouze pro sběratelské účely. Zloději museli interiér muzea dobře znám a šli najisto," podotkla ředitelka královédvorského muzea Šárka Hulíková.

Zloději pronikli do okenními mřížemi a elektronikou zabezpečeného objektu za pomoci hrubé síly. Kované bytelné mříže v oknech zdolali doposud nezjištěným nástrojem. Okno a vitrínu se zbraněmi doslova rozmlátili obrovskou sekyrou.

"Sekyra zůstala v muzeu. Krádež museli stihnout do tři minut, od spuštění alarmu, což se jim podařilo. Vzali pouze samopaly a okamžitě utekli. To svědčí o tom, že dobře věděli, po čem jdou," poznamenala ředitelka.

Polici krátce po násilném průniku zřejmě dvou pachatelů do muzea zalarmoval spuštěný alarm. Zlodějům se přesto policejní hlídce, která dorazila na místo zhruba za tři minuty, podařilo uniknout.

"Probíhají mj. kontroly aut apod. Mohlo jít s největší pravděpodobností o krádež motivovanou peněžním profitem z prodeje některému sběrateli," konstatoval mluvčí policie v Trutnově Udo Ertner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám