Hlavní obsah

Langer bránil tajemství vnitra a chomutovskou primátorku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, co je veřejný zájem v případě publikování policejních odposlechů rozhodovaly donedávna podle ministra vnitra Ivana Langera (ODS) pouze novináři, potažmo soukromé firmy, které vlastní jednotlivá média. Proto je podle Langera lepší, když o tom podle nového zákona rozhodne soud. Ministr v nedělním diskusním pořadu televize Prima obhajoval také chomutovskou primátorku Ivana Řápkovou (ODS), která nařídila zabavovat dlužníkům sociální dávky.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS)

Článek

Chomutov začal minulý týden dlužníkům zabavovat sociální dávky. Langer je prvním členem vlády, který se tamní primátorky zastal.

"Ten obecný koncept považuji za správný a v tomto má paní primátorka mojí plnou podporu" řekl Langer v televizi Prima. Podle něj nemůže společnost zavírat oči nad tím, že někteří lidé parazitují na systému.

Tajemná krakatice 

Tajemstvím zůstane dál obestřen spis Krakatice o aktivitách zavražděného podnikatele Františka Mrázka. Langer totiž nezbaví bývalého detektiva protikorupční policie Karla Tichého mlčenlivosti.

Policista požádal ministra o zbavení mlčenlivosti proto, aby se mohl bránit nařčením, že stojí za úniky ze spisu. Podle deníku Právo chce Tichý promluvit také o informacích, které jeho tým sbíral na dalšího kontroverzního podnikatele Radovana Krejčíře.

"S největší pravděpodobností té žádosti vyhovět nebudu moci, protože mi v tom přímo brání zákon" uvedl Langer. Podle něj ze zákona o ochraně utajovaných skutečností a o bezpečnostní způsobilosti jasně vyplývá, že policista či bývalý policista může být zbaven mlčenlivosti pouze na základě žádosti státních orgánů. Fyzická osoba však o to žádat nemůže.

Ministr dodal, že Tichý může na základě jeho povolení mluvit o případu s Inspekcí policie.

Langer: Stát vyslal jasný signál výtržníkům

Ministr Langer důrazně obhajoval nový systém zajištění bezpečnosti na fotbalových stadionech, kdy jsou za ni primárně zodpovědni pořadatelé. Pokud situaci nezvládnou musí o pomoc policie požádat a také ji zaplatit.  V případě zápasu v Brně z minulého týdne, kdy pořadatelé nezvládli fanoušky Baníku, pak stát podle Langera okamžitým potrestáním několika výtržníků vyslal jasný signál, že bude postupovat rychle a rozhodně.

Podle ministra je rozhodnutí brněnského soudu, který kvalifikoval vniknutí na hrací plochu jako trestný čin výtržnictví, průlomové.

"Už to není jen přestupek. Každý, kdo teď vnikne na hrací plochu bez oprávnění, se vystavuje vážnému riziku, že půjde do basy. Během necelého týdne stát jasně řekl: porušil jsi zákon, půjdeš do basy," řekl Langer a vyjádřil přesvědčení, že takové sankce na fotbalové chuligány zapůsobí, i když ne ze dne na den.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám