Hlavní obsah

Policisté obvinili kvůli korupci na ministerstvu obrany už 51 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policisté obvinili už 51 lidí v případu korupce na ministerstvu obrany. Měli zmanipulovat nejméně 30 řízení na veřejné zakázky. Škoda je asi 300 miliónů korun. Policie o případu informovala už na konci loňského roku, počet obviněných stále roste.

Článek

"Podle dosavadních poznatků se zainteresované osoby podílely na soustavném páchání trestné činnosti s cílem získat veřejné zakázky zadávané v resortu ministerstva obrany pro ovládané podnikatelské subjekty," uvedl mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Policie razii, při níž zajistila dokumenty týkající se případu z let 2005-2006, provedla na začátku roku 2007.  Ministryně obrany Vlasta Parkanová připustila, že skandál by se mohl týkat i vyšších úředníků. Tehdy resort vedl Karel Kühnl.

Zmanipulované zakázky se nejčastěji týkaly drobných stavebních prací, rekonstrukcí objektů, údržby nemovitostí a úklidu.

Podle mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka je asi třetina obviněných z řad bývalých zaměstnanců resortu, zbytek jsou lidé ze soukromých firem.

Podle Skřepka přispěli k odhalení i dva z obviněných, kteří si pořizovali nahrávky schůzek, na kterých se domlouvali na způsobu páchání trestné činnosti nebo také na výši odměn z ceny veřejných zakázek. "Tyto nahrávky policie zajistila, během prohlídky jedné ze zainteresovaných společností," uvedl Skřepek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám