Hlavní obsah

Děti místo školy loupily, policie stíhá jejich rodiče

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Rodiče jsou sice teprve třicátníci, vychovávají však už pět dětí. Jejich výchovu však evidentně nezvládají - žádný z pěti nezletilých bratrů nechodí do školy a dva nejstarší byli několikrát přistiženi při loupežích.

Článek

Řeč je o třicetiletém otci a o rok starší matce z Ostravy-Mariánských Hor. Dvojici policie za špatnou výchovu obvinila v minulých dnech z trestného činu ohrožování výchovy mládeže.

„Nereagovali na opakované výzvy výchovných a pedagogických pracovníků k součinnosti, neučinili adekvátní opatření k zajištění pravidelné školní docházky,“ uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Kvůli špatné výchově pak pět chlapců ve věku od osmi do dvanácti let zameškalo dohromady více než tisíc hodin výuky.

„Proto děti také vykazují nedostatečný prospěch. Dva nejstarší chlapci se měli dopustit loupeží. Rodiče jsou podezřelí, že mohli vyvolat morální úpadek dětí a nepřímo mohli vytvářet podmínky pro vznik nežádoucích návyků, neboť tolerovali trestnou činnost svých synů,“ řekla Holčáková.

Už v minulosti byli rodiče za zanedbávání výchovy sankcionováni obvodním úřadem v Mariánských Horách. „Nyní jim za trestný čin ohrožování výchovy mládeže hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta,“ dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám