Hlavní obsah

VIDEO: Otrokáři na Mělnicku nutili cizince dřít na polích zadarmo a bez jídla

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V novodobé otrokáře se na více než rok proměnila trojice Ukrajinců ve věku 24 až 36 let na Mělnicku. Za minimální stravu nutili, často i fyzickým násilím, dělníky z Rumunska a Bulharska pracovat na místních chřestových polích. Neplatili jim ani korunu, navíc cizincům sebrali pasy.

Článek

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) je 16. února zadrželi a obvinili z trestného činu obchodování s lidmi.

"Trojici zadržených hrozí v případě prokázání viny až dvanáctiletý trest vězení, od 18. února jsou ve vazbě,“ sdělil v pátek Právu mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Naletěli na sliby, skončili bez pasů

Podezřelí podle policistů slibovali od loňského dubna desítkám cizinců především z Rumunska a Bulharska dopravu do ČR, ubytování stravu a za práci v zemědělství plat zhruba 17 tisíc korun.

Sociálně slabí a často nevzdělaní či dokonce negramotní cizinci se nechali na podobné sliby zlákat a aby mohli pracovat v Česku, ještě více se zadlužili.

Po příjezdu do ČR je ale čekalo nemilé překvapení. Byli odvezeni do jedné obce na Mělnicku, kde se ubytovali. Tím ale podle Hantáka plnění slibů definitivně skončilo a zahraniční dělníci prý začali prožívat peklo na zemi.

"Byly jim odebrány pasy a dokonce je uzamkli. Každé ráno je pak vyzvedli a odvezli na kilometr vzdálené chřestové pole, kde za trvalého dohledu podezřelých pracovali často 14 až 16 hodin denně,“ popsal Hanták.

Dostávali jen brambory, za protesty byli biti

Doplnil, že po práci byli dělníci znovu odvezeni na ubytovnu, uzamčeni a trvale hlídáni. Stravu prý dostávali jednou denně a to ještě velmi chudou. "Často obsahovala jen vařené brambory, v nejlepším s fazolovou přílohou. Další jídlo si již měli obstarat za své, což ale bylo těžko proveditelné, protože slíbenou mzdu dělníci nikdy neviděli,“ uvedl Hanták.

Odměna za vykonanou práci se podle něj rovnala několika stokorunám měsíčně, což stačilo maximálně na nákup alespoň nějakého jídla.

Pokud někdo s postupem novodobých otrokářů nesouhlasil, bylo mu vyhrožováno násilím. "Když se někdo z dělníků pokusil o útěk nebo předčasně opustil zaměstnání, byl zbit,“ podotkl Hanták.

Na případu prý ÚOOZ pracoval od loňského května a spojil se i s kolegy z Rumunska. Ti pak koncem září zadrželi na svém území další trojici podezřelých, kteří se na otrokářství podíleli.

V rámci domovních prohlídek česká policie našla nejen počítače, mobily a peníze, ale také plynovou pistoli a řadu dokumentů, včetně seznamů vydíraných dělníků. Kriminalisté zajistili také peníze na několika bankovních účtech, na které putovaly platby za práci dělníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám