Hlavní obsah

Policejní zásah na stadiónu v Brně stál 80 tisíc. Klub účet zatím nedostal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Policisté vyčíslili náklady na zásah při nedělním fotbalovém utkání mezi Baníkem Ostrava a 1. FC Brno na 80 tisíc korun. Náměstek krajské policie Jaroslav Vaněk ale neuměl říci, zda policie pošle účet klubu či nikoliv.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Policisté zasahují proti fanouškům Baníku

Článek

"Účet máme, ale zatím jsme ho neposlali," řekl Vaněk. Policie nejprve bude řešit, zda bylo v silách pořadatele, tedy FC Brno, aby nápor fanoušků a jejich výtržnosti zvládl sám. Verdikt policie sdělí do dvou týdnů.

Nejvyšší náklady jsou na práci policistů. Za započatou hodinu práce jednoho zasahujícího muže si policisté naúčtovali 275 korun. Do akce bylo nasazeno 400 policistů. Prvního zákroku ještě před začátkem utkání se jich přímo účastnilo 155, druhého o přestávce 113.

Domácí klub prozatím vyčíslil své náklady na několik set tisíc korun. Sportovní ředitel 1. FC Brno Radek Bělák řekl, že částka se patrně vejde do půl miliónu korun.

.: BEZ KOMENTÁŘE: Ostravští fanoušci v Brně vtrhli na hřiště Zdroj: TV Prima

Fanoušci Baníku chvíli před zahajovacím hvizdem pronikli na hřiště. Policie musela zasáhnout a vytlačit je zpět do vyhrazené zóny v hledišti. Situace se uklidnila, ale zahájení zápasu se zpozdilo o téměř půl hodiny.

Veřejně prospěšné práce a zákaz vstupu na stadion

Policisté po utkání zadrželi pět osob. Dva fanoušci již byli odsouzeni k veřejně prospěšným pracím v rozsahu 250 a 400 hodin, jeden cizí státní příslušník byl vyhoštěn a má na pět let zákaz vstupu do ČR. Mezi zadrženými byl dále jeden mladistvý a jeden fanoušek, jehož teprve čeká soud. Všichni zadržení mají zákaz vstupu na zápasy pořádané ČMFS.

Nedělní utkání bylo rizikovým prvním zápasem, který se koná podle nových pravidel dohodnutých v pondělí mezi policií a ČMFS. O klid na stadiónech se nestará policie, jak tomu bylo dříve, ale pouze pořadatelé. Policisté zakročují, jen když ochranka selže.

Policisté na tiskové konferenci řekli, že by uvítali, kdyby byly lístky vydávány na jméno a také by na všech stadionech fungoval kamerový systém, o čemž ČMFS uvažuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám