Hlavní obsah

Policie obvinila manažery realitní kanceláře ze zpronevěry

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA
Aktualizováno

Policie obvinila z trestného činu zpronevěry několik představitelů severomoravské realitní kanceláře Rekin, která koncem minulého roku nečekaně uzavřela všechny své pobočky. „Mohu potvrdit, že bylo zahájeno trestní stíhání vůči několika osobám z vedení firmy. Zatím ale nebudeme specifikovat, kolik lidí bylo obviněno,“ řekl ve čtvrtek mluvčí severomoravské policie Stanislav Sobol.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Dodal, že škoda, které se obvinění zatím týká, se pohybuje kolem osmi a čtvrt miliónů korun. „Skutečná škoda ale bude zřejmě vyšší,“ dodal Sobol s tím, že policie nevylučuje, že trestní stíhání bude rozšířeno i vůči dalším osobám.

Celková výše odhadované škody, kterou realitka svým klientům způsobila, se podle mluvčího pohybuje kolem třiceti miliónů korun.

Realitní kancelář Rekin, která patřila k největším regionálním kancelářím svého druhu, uzavřela své pobočky na přelomu listopadu a prosince. Kancelář měla své pobočky v Ostravě, Karviné, Havířově, Frýdku-Místku, Novém Jičíně, Krnově a Jeseníku.

Krachem firmy se okamžitě začala zabývat policie, na kterou se obrátilo několik desítek klientů, kteří mají u firmy blokované peníze.

Asociace realitních kanceláří České republiky koncem minulého roku nabídla bezplatnou právní pomoc klientům zkrachovalého Rekinu, který je v současné době v likvidaci. Asociace klientům nabídla, že za ně zdarma připraví žalobu na firmu. „Zatím se na nás obrátilo 22 klientů realitní kanceláře Rekin,“ uvedla Jana Nováková z asociace.

Dodala, že asi v polovině případů jde o klienty, kteří realitní kanceláři svěřili rezervační zálohu na koupi nemovitostí. „Daleko hůře jsou na tom ale lidé, kteří prostřednictvím realitky prodali svou nemovitost. Všechny peníze mají blokované u Rekinu,“ dodala Nováková.

Rekin nebyla jedinou realitní kanceláří, která se na severu Moravy dostala loni do problémů. V prvním případě šlo o společnost Arden, která svým klientům převážně v Olomouckém kraji dluží více než 23 miliónů korun. Policie v tomto případě zaevidovala více než tři desítky trestních oznámení a bývalý šéf realitky skončil ve vazbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám