Hlavní obsah

Muži za smrt Uzbeka v Rokycanech dostali podmínky

Právo, her
PLZEŇ

U plzeňského krajského soudu padly ve středu tresty za smrt 34letého cizince z Uzbekistánu. Za ublížení na zdraví s následkem smrti to pro bývalého plzeňského policistu Václava Zemana znamená tříletý trest s pětiletým odkladem. Spoluobžalovaný Luboš Rýdl dostal 30 měsíců také s pětiletým odkladem.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Václav Zeman (druhý zleva) a Luboš Rýdl (zcela vpravo) se svými obhájci v soudní síni.

Článek

Podle žaloby oba muži loni 9. srpna brzy ráno v jednom z nonstop barů v Rokycanech shodili bez závažného důvodu Uzbeka ze schodů. Na následky těžkého poranění hlavy muž za dva týdny nato v nemocnici zemřel.

Ani jeden ze žalovaných nevypovídal. Z výslechů v přípravném řízení však vyplynulo, že už 8. srpna tehdejší student policejní školy Zeman navštívil několik podniků v Rokycanech. Právě tehdy potkal na ulici poškozeného Uzbeka se dvěma dívkami. Zdálo se mu, že je cizinec obtěžuje, proto se také jako policista legitimoval svým průkazem a žádal o doklady.

Dívky mezitím odešly a Zeman pak už nechal Uzbeka být a šel do klubu, kde se sešel s Rýdlem. „Za chvíli tam přišel i ten cizinec, chytal mě za ruku a za rameno a ukazoval mi svůj pas... pak mi ale gestem začal naznačovat, že mě zastřelí,“ vypověděl tehdy Zeman.

Strčili jej, nebo seběhl

To potvrdil i Rýdl, který dodal, že měl Uzbek pronést i něco v tom smyslu, že přijede brácha a zastřelí ho. Podle Zemanových slov ho cizincovo chování obtěžovalo. Aniž by se domluvili, vzali Zeman a Rýdl Uzbeka každý za jednu ruku a vyvedli jej za dveře baru, který byl v prvním patře. Tam ho podle Zemana strčili, podle Rýdla se prý muž vytrhl a rozeběhl se po schodech.

„Na nějakém třetím, čtvrtém schodu škobrtl a vrazil do protější zdi. Neměl jsem brýle, ale zdálo se mi, že do stěny narazil ramenem, i mně se to tam stalo. Vrátil jsem se baru, až pak jsem se dozvěděl, že ho odvezla sanitka,“ uvedl v přípravném řízení Rýdl. Sanitku přivolal Zeman, který k cizinci seběhl a zjistil, že mu teče z nosu krev. Rozsudek není pravomocný.

Reklama

Výběr článků

Načítám