Hlavní obsah

Záchranáři bojovali o život 15měsíční dívky, spolykala hypermangan

– OPAVA
Právo, Pavel Karban

Doslova boj o život patnáctiměsíční dívenky z Hradce nad Moravicí absolvovali v úterý vpodvečer záchranáři z Opavska. Dítě totiž spolykalo suché krystalky hypermarganu a začalo se dusit. Ve vážném stavu ji vrtulník převezl do ostravské nemocnice.

Článek

Podle příbuzných spolkla dívenka chemikálii omylem. „V okamžiku nahlášení události byly posádky záchranné služby na Opavsku plně vytíženy dalšími zásahy. Lékař v posádce rendez-vous proto k postiženému dítěti přejížděl od jiného, těžce nemocného pacienta, a to ze vzdálenosti třiceti kilometrů,“ popsal mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Situace byla podle něj velmi vážná, neboť hrozilo, že se dítě udusí. „Když zasahující lékař přijel na místo události, dítě se již opravdu dusilo. Došlo k poleptání dutiny ústní a vchodu do dýchacích cest,“ uvedl mluvčí s tím, že záchranáři uvedli dívenku do umělého spánku a vyčistili jí ústní dutinu.

„Z důvodu značného otoku již nebyl vidět vchod do hrtanu, zkušenému lékaři se však podařilo zajistit dýchací cesty pomocí intubace a dítě připojili k umělé plicní ventilaci,“ dodal mluvčí.

Po dalším ošetření připojili záchranáři malou pacientku na monitor srdeční činnosti a pulsní oxymetr a sanitním vozem ji převezli na heliport záchranné služby v Opavě. Letecká záchranná služba následně dítě transportovala na specializované pracoviště Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

„V době předání byl zdravotní stav malé pacientky velmi vážný, ale stabilizovaný,“ doplnil Humpl.

Roztok hypermanganu, manganistan draselný, je v medicíně běžně používán pro své dezinfekční účinky. V koncentrované podobě však může způsobit poleptání tkání až jejich odumření, nekrózu, a při požití hrozí také intoxikace organismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám